Profesionální degustátoři z České republiky, Slovenska, Rakouska a Francie posoudí třiaosmdesát vzorků z jednačtyřiceti zemí. Součástí programu bude také Open Air Festival, který nabídne kulinářské speciality i zábavný program.

„Slámová a ledová vína se dostávají na různé soutěže. Vždy jsou ale jen malým přívažkem. Na této akci budou soutěžit jako rovný s rovným,“ řekl o záměrech organizátorů prezident soutěže Jakub Šebesta. Zastoupené budou mimo jiné vzorky z Rakouska, Slovenska, Chorvatska, Maďarska i Kanady.

Vyhlášení výsledků je na programu v sobotu, a to za účasti generálního ředitele Světové vinařské organizace Federika Castellucciho.

Podle Šebesty by soutěž měla zviditelnit zejména moravská vinařství. Festival by pak měl přiblížit tento druh vína veřejnosti. „Lidé mnohdy neví, k čemu ledové a slámové víno slouží. Obvykle zjistí, že je sladké a že se ho moc vypít nedá,“ pousmál se.

A upozornil, že jde o víno, které má vysokou gastronomickou hodnotu. Vyžaduje ale určitý servis. „Když na konci gastronomického zážitku si dopřejete ‚foie gras‘, tedy husí játra nebo sacher dort a k tomu stopku ledového či slámového vína, pak se celkový pocit znásobuje. Víno pomáhá jídlu a jídlo naopak pomáhá vínu,“ popsal Šebesta.

Ledová vína se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně minus šest stupňů Celsia. Jsou plná, harmonická, sladká a velmi aromatická. K výrobě se používají pozdní odrůdy jako Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Sauvignon nebo Veltlínské zelené.

Pořadatelem soutěže je česká centrála cestovního ruchu CzechTourism, která tak chce posílit prestiž české gastronomie. V areálech zámků v Lednici a ve Valticích budou moci návštěvníci ochutnat soutěžní i nesoutěžní vzorky moravských vín a kulinářské speciality Jihomoravského kraje. Představí se také regionální řemesla a na pódiích se vystřídají dětská divadélka, národopisné soubory, zpěváci i tanečníci. Vstup na festival bude zdarma.

MICHAL ŠUPÁLEK
 ČTK