„Na některá místa se teprve prořezáváme. Hrubý odhad je dva a půl až tři tisíce kubíků vyvrácených a zlomených stromů. Poškozené jistě budou i oplocenky a jiný majetek včetně techniky. Ta dostala zabrat během dvaceti minut, kdy se prohnalo krupobití s kroupami o velikosti až tří centimetrů. Přesnější údaje budeme mít teprve v nejbližších dnech,“ sdělil Deníku Rovnost ředitel Lesního závodu Židlochovice Miroslav Svoboda.

Jevišovka na Břeclavsku
Obec se obává velké vody, úpravy ale vyhlíží marně. Povodí je proti

Krušné chvíle plné obav má za sebou také pětice lidí, včetně dětí, kteří za bouře zůstali v lese uvěznění i s autem. Právě oni na místo zavolali hasiče. Na pomoc jim po deváté večer spěchali jak dobrovolníci z Lanžhota, tak profesionálové z nedaleké Břeclavi. „Vyjeli jsme s pocitem, že budeme za hodinku a půl zpět doma. Už při příjezdu nám bylo jasné, že si uděláme krásný sobotní večer, a taky se tak stalo. Domů jsme se vrátili něco málo před třetí hodinou ranní. Zničené stromy jsme po padesátém přestali počítat,“ okomentoval zásah za lanžhotské dobrovolníky Ondřej Dvořák.

K lidem uvězněným mezi kmeny se hasiči nejprve museli prořezávat. Cesta byla větvemi a popadanými stromy jako posetá. „Jen dostat se k autu jim trvalo přes dvě hodiny,“ sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Výstrahy pokračují

Na bouřkou zasaženém Břeclavsku jeho kolegové řešili přibližně dvacet případů. Mnohé z nich v Břeclavi, Lednici, Lanžhotě, Mikulově a v Perné. Nejčastěji šlo právě o popadané kmeny a větve, případně čerpání vody ze zatopených sklepů.

S přeháňkami, deštěm a místy bouřkami musejí lidé na jihu Moravy počítat i v úterý a ve středu. „Přes naše území k východu bude postupovat další zvlněná studená fronta. Bude oblačno až zataženo, zpočátku na východě kraje ještě místy i polojasno. Postupně se od jihozápadu na většině území objeví přeháňky nebo déšť, místy bouřky. Na východě kraje očekáváme srážky až později,“ popsal meteorolog Peter Hruška z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Kroupy a bouřka první červnovou sobotu v břeclavské části Poštorná.
VIDEO: Břeclavskem se přehnalo krupobití. Střecha samá prohlubeň, hlásí žena

Nejvyšší odpolední teploty se v úterý vyšplhají na dvaadvacet až pětadvacet stupňů. „Na západě a severu kraje budou kolem dvaceti stupňů Celsia. Doprovázet je bude slabý, postupně mírný západní až severozápadní vítr o rychlosti dva až pět metrů za sekundu, v bouřkách přechodně zesílí,“ doplnil Hruška. Větší šance na slunečné nebe bude spíše v závěru týdne.