Kaprálův mlýn v Moravském krasu na Blanensku slouží nejen jako středisko ekologické výchovy, ale také jako skautská základna. Se zavřenými školami tamní přišli o pobyty žáků, kteří sem jezdí poznávat přírodu chráněné krajinné oblasti. Nemožnost cestovat zase omezila fungování mlýna, který je známý i mezi skauty v zahraničí, když ho připravila o letní mezinárodní skautské akce a tábory.

Přesto se zaměstnanci a dobrovolníci, která na Králově mlýn působí, v pandemii nenudí. Sami se vrhli na pomoc přírodě. „V březnu jsme přenášeli žáby přes silnici u rybníka ve Křtinách, kousek od Pálavy jezdíme mýtit lékořici, na Stránské skále v Brně jsme vyřezávali náletové dřeviny,“ vyjmenoval ředitel střediska Tomáš Kozel, do čeho všeho se jeho lidé poslední dobou zapojili.

V Milovicích na Břeclavsku objevili archeologové pod sklepním prostorem pozůstatky koster mamutů i pravěkých lidí.
Vzácný objev v Milovicích: vědci našli pozůstatky koster mamutů i pravěkých lidí

Tento týden míří skupina dobrovolníků a zaměstnanců na Pálavu, aby tamní správě chráněné krajinné oblasti pomohla likvidovat invazní rostlinu boryt barvířský. Ten se na Pálavě v posledních letech přemnožil a vytlačuje původní stepní flóru.

Protože zřejmě ani letošní sezona nebude přát mezinárodním skautským setkáním na Kaprálově mlýně, plánuje středisko na léto příměstské tábory pro děti a mládež.