Jeden z žadatelů o nový občanský průkaz čekal na břeclavském úřadě celé čtyři hodiny. To je sice extrém, čekací doba v řádu desítek minut se ale po vydávání elektronických občanek nevyhnula ani dalším lidem. Fronta na úřadě odradila také sedmdesátiletou Irenu Košťálovou z Břeclavi, když chtěla se svým mužem vyřídit nový průkaz.

„Staré občanky nám propadly, tak jsme chtěli jít s manželem vyřídit nové. Ale na úřadě bylo tolik lidí, že bychom tam museli čekat snad celý den. Raději jsme odešli,“ vylíčila svou zkušenost důchodkyně.

Prarodičům pomohla vnučka. „Dozvěděli jsme se od ní, že je možné objednat se prostřednictvím internetu. Vše nám zařídila, objednala nás a během chvíle jsme si u přepážky podali žádosti,“ usmála se Košťálová.

Po měsíci měla dívka prarodiče objednat, aby si hotové průkazy vyzvedli. Jenže termín byl volný nejdřív za týden. „Stejně raději týden počkáme a přijdeme si rovnou pro občanky, než vysedávat na úřadě a čekat,“ řekla žena.

Žadatelé o občanský průkaz se tedy sice mohou objednávat dopředu přes internet, ale tato služba je velmi využívaná, takže se na spoustu z nich na konkrétní den nedostane. Právě takové zkušenosti lidí z Břeclavi a okolí a především dlouhé čekací doby donutily vedení radnice jednat. „Přestože dnes pracovníkům na úseku občanských průkazů vypomáhají i kolegyně z pasové agendy, čekací doba se moc nezkracuje. Proto jsme se rozhodli pořídit ještě jedno pracoviště,“ potvrdil vedoucí břeclavského odboru správních věcí a dopravy Roman Konečný.

Generálním dodavatelem nového pracoviště je Státní tiskárna cenin. Městu pronajme tuto službu na dvaačtyřicet měsíců za patnáct tisíc korun měsíčně.

Za loňský rok dostal odbor 5322 žádostí o nový občanský průkaz. Lidé průměrně čekali jedenáct minut. Za první dva měsíce letošního roku už ale pracovníci obdrželi 1817 žádostí s průměrnou čekací dobou devětašedesát mi­nut. „Předpokládáme, že vynaložené náklady na pořízení a provoz pracoviště mohou částečně pokrýt výnosy získané z nového správního poplatku za výdej elektronických občanských průkazů s čipem, které vyjdou na pět set korun. Měsíčně by mohla částka činit asi sedm a půl tisíce korun,“ odhadl Konečný.

To tajemník mikulovské radnice Jiří Večeřa se nechal slyšet, že v sedmitisícovém městě pod Pálavou problémy v tomto směru nemají. „U nás to jde docela dobře a fronty se netvoří. Nabízíme i službu objednání předem přes internet, ale o této možnosti zatím ještě všichni neví. Rozšířili jsme úřední hodiny na úřadě, nově jsou kromě pondělka a středy i v úterý, takže se to více rozmělnilo,“ vysvětlil Večeřa.

Lidé už podle Elišky Windové z břeclavské radnice od letoška nevypisují žádost o nový průkaz, jak to bylo dříve. Tu vytvoří pracovník úřadu až přímo na místě. Na žádosti se lidé podepisují pomocí snímacího zařízení pro digitalizaci podpisu. Zájemci také již nepředkládají svoji fotografii, ale pracovník je vyfotí v kabince na úřadu.