Perliček a mouder ze světa soudních síní najde čtenář v třetím pokračování Ftákovin na devadesát stran. Předseda Okresního soudu v Břeclavi a spisovatel Josef Mužík představil svou novinku v pondělí večer v břeclavské knihovně.

„Takto slavnostně vítám svou knihu vůbec poprvé. Nutno dodat, že se necítím jako spisovatel, ale spíše zapisovatel. Vybírám si totiž ty nejvtipnější citáty z policejních a soudních spisů. Čerpám tedy přímo ze života. Samozřejmě nejen z Břeclavi a okolí. Kolegové z celé republiky o mém dlouhodobém zájmu ví, takže přeposílají tipy třeba ze severní Moravy nebo Čech," představil autor skromně svou sbírku.

Ta už je jeho čtvrtým literárním počinem. Kromě dvou dílů Ftákovin vyšla i podobně laděná kniha vydaná v Praze.

Začátky ve Fosfě

První podklady pro Ftákoviny Mužík sbíral, když začínal jako podnikový právník v břeclavské Fosfě. „Některá spojení a moudra, která jsou lidé schopní vypustit z úst, jsem si prostě musel zapsat. Dodnes mám po ruce neustále papír, a když mě něco padne do oka, hned si to musím poznamenat," prozradil Mužík.

Zatím si na něj prý nikdo nestěžoval. „Jsou to tak obecné věty, že je opravdu nikdo nemůže právně napadnout," zamyslel se vystudovaný právník.

Věty, které mnohdy fungují i jako vtipy, Ftákoviny člení do devíti kapitol. Od manželských sporů či právnického studia až po erotiku.

„Dvorním ilustrátorem je stále Karel Křivánek, protože jsme naladění na stejnou vlnu. Název zase dala celé sérii šéfredaktorka Malovaného kraje Eva Kovaříková. Inspirovala se zábavným televizním pořadem, jenž byl na konci devadesátých letech v oblibě," přiblížil devětapadesátiletý soudce.

„Hlavní je pro mě samozřejmě práce, Ftákoviny jsou takový můj koníček. Lidská tvořivost je ale bezedná. Materiál na čtvrté pokračování tak už mám vlastně nyní. Všechno má ale svůj čas," dodal Mužík a šel se dál věnovat autogramiádě.