Nejčerstvější zkušenosti mají v Krumvíři na Břeclavsku. „Chtěli u nás zřídit poštu Partner. Provozování klasické pošty se jim nevyplácí. Vyvinuli na nás nátlak a snažili se nás vyděsit v domnění, že poštu Partner začneme spravovat sami. Spoléhali na to, že nedopustíme, aby lidé přišli o poštovní služby,“ podělil se se svými zkušenostmi krumvířský starosta Jaroslav Komosný.

Úřad v obci skutečně nyní nefunguje. „Hledá se provozovatel pošty Partner,“ doplnil starosta Komosný, který je z jednání České pošty a nastalé situace zoufalý.

Ilustrační foto.
Hrušky zvažují zřízení Pošty partner, riziko jsou náklady. Až stovky tisíc ročně

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka však není důvod k obavám. „Pošta Partner je plnohodnotnou alternativou klasické pošty. Nemůže se stát, že by o ni lidé přišli,“ ubezpečil Vitík s tím, že v republice nyní funguje na 3200 pošt včetně pošt Partner. Z toho je v Jihomoravském kraji celkem šestasedmdesát pošt Partner.

Kde v kraji pošta Partner neuspěla?

V Borotíně na Blanensku využívají obyvatelé stále klasické pošty. Poštu partner totiž odmítla provozovat jak obec, tak i tamní nákupní středisko. Jiného provozovatele se dosud najít nepodařilo.
Obdobná je situace také v Krásensku na Vyškovsku, kde se k poště Partner postavila zády obec.
Mezi šestasedmdesáti provozovateli pošt Partner v kraji přesto podle vyjádření České pošty převažují právě obce.

Jednání s poštou Partner mají v paměti také v Petrově na Hodonínsku. Od října loňského roku ji tam provozuje majitel bytového textilu. „My jsme si jako obec její provozování nemohli dovolit, zároveň jsme ale nesouhlasili s tím, aby ji vedl soukromník. Jde o veřejnou službu, ne o soukromý podnikatelský záměr. Ztropili jsme humbuk až na ministerstvu, což nám pomohlo v tom, že s námi vedení pošty konečně začalo jednat slušně,“ popsala tamní starostka Eva Mlýnková.

Zaplatit složenky nebo vybrat důchod si již tři roky chodí lidé v Kučerově na Vyškovsku do místní hospody. „Provozovatelé jsou velice milí, v tomto ohledu to tedy funguje bez problémů. Nicméně není nic příjemného mít poštovní úřad hned vedle výčepu. Naštěstí se už v hospodách přestalo kouřit,“ neskrývala rozčarování starostka Kučerova Marie Lokajová.

Vesnická pošta. Dříve museli lidé z Babic nad Svitavou na pošty do okolí. Od letošního září mají ve vsi Poštu Partner.
Pro důchod do obchodu. Do projektu Pošta Partner se zapojují nové obce

Negativní zkušenosti s provozováním pošty Partner mají ve Vanovicích na Blanensku. „Naše odezva na experiment v podobě pošty Partner byla razantně negativní. Fungovala v budově nákupního střediska. Nezkušená pracovnice ale práci nezvládala a lidé přestali na poštu chodit. Pošta Partner tedy putovala zpátky k nám na obecní úřad, kde si ji jako soukromnice pod křídla vzala zkušená pracovnice,“ přiblížil místostarosta Petr Dvořáček.