S nápadem na zřízení laboratoře původně přišli zástupci vinařského svazu. „Plně se stavíme za návrh komerční laboratoře, ve které by každý producent i prodejce mohl komplexně otestovat vína uvádějící na trh. K vybudování takového centrálního akreditovaného pracoviště rádi peněžně přispějeme," konstatoval po zjištění problému jednatel Bohemia sekt Ondřej Beránek.

Souhlasil také generální ředitel velkopavlovického Pavlovínu Radim Hoša. „Ten, kdo chce dělat vína poctivě, může za ně po takové kontrole dát ruku do ohně. Víno dováží spousta vinařství, které, když je bude chtít někdo ošidit, se po kontrole mohou bránit. Teď nic takového není," říkal Hoša.

Bez odpovědí

Šéf Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray prohlásil, že vznik laboratoře je nezbytný. „Obětí podvodu ze strany dodavatele vína se totiž může stát každý," upozornil Nyitray.

S těmi slovy však vyvstává několik otázek.

Kde laboratoř vznikne?

Kdy?

Nebo kdo ji zaplatí?

Nyitray tvrdí, že konkrétně odpovědět zatím nelze. „Hledáme způsob financování, takže se obrátíme na ministerstvo zemědělství, kraj nebo vinaře. Dosud to nemá žádné obrysy, čili asi nemá smysl něco konkretizovat. Pokud se na všem domluvíme, moje přání je, aby to fungovalo do roka," oznámil včera šéf svazu.

Řada vinařských společností už své přístroje či laboratoře má. Nejsou však natolik vybavené, aby prokázaly třeba syntetický glycerol, který je zdravotně nezávadný. Přesto je zakázané jej do vín uměle přidávat. Výrazně se totiž podílí na chuti vína. „Spousta lidí kontroluje vzorky v Rakousku, jde ale o drahou záležitost. Dříve jsme něco málo dováželi ze Slovenska, teď se zaměřujeme spíše na Maďarsko nebo Španělsko. Musím zaklepat, že zatím jsme žádný problém nezaznamenali," sdělil Hoša.

V případě zjištěných nedostatků hrozí vinařům i několikamilionové sankce. „Je to individuální, ale už jsme rozdali pokuty ve výši pět milionů korun. S porušováním předpisů firmy riskují svou pověst, ale i vysoké ekonomické ztráty," informoval Břeclavský deník mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Nechat si dobrovolně víno zkontrolovat u této organizace není možné. Proti je zákon i vytíženost laboratoře. „Nemůžeme tyto analýzy dělat za peníze. Lze to pouze nekomerčně, což je výkon úřední kontroly," dodal mluvčí. (liv)