Olympijské osmifinále Česká republika – Slovensko je v regionu hlavním tématem úterního večera. „Do hospody jsem na hokej přišel poprvé po pěti letech. Doma je na sledování větší klid, ale špatné to není ani tady. Tipuju výsledek 3:0," říká Břeclavan Tomáš, jenž sedí v hospodě v areálu bývalého cukrovaru v Břeclavi.

Kamarád Zbyněk Kuriál ho ihned doplňuje: „Já 3:1, Slováci nějaký gól dají."

Slovenská krev

Příznivá předpověď v kolonce vstřelených branek českého mužstva se oběma plní už po dvaceti minutách hry. Smutní naopak Slováci, kterých na Břeclavsku žije početná kolonie. Další dojíždí za prací.

„Fandím našim, jsem slovenská krev," hlásí například hokejista Břeclavi Tomáš Buhaj. A doplňuje: „Vždycky, když se hrál zápas Česko proti Slovensku, na jakémkoliv turnaji a Česko vyhrálo, tak se mi spoluhráči posmívali. Už jen z toho důvodu chci, aby Slovensko vyhrálo. Ovšem ať to dopadne jakkoliv, v žádném případě zklamaný nebudu," líčí ještě před poslední sirénou osmifinálového du­elu.

O sportovních duelech mezi bývalými federálními partnery ví své také Hana Leblochová z Moravského Žižková. Její přítel je Slovák. „O hokeji jsme se spolu dopředu bavili a trochu se popichovali. On se obával, že Češi budou mít navrch a já ho budu škádlit. Je škoda, že jsme se nemohli dívat spolu, byla by to sranda," tvrdí žena. Výsledek hokejového zápasu však podle ní oba přijmou s nadhledem. A tipuje těsnou výhru Čechů 2:0.

Sklenice cinkají

Olympijské hry plní bary a hospody. Ta v areálu bývalého břeclavského cukrovaru hostí desítky návštěvníků, mezi nimiž převažují muži. Slovensky mluvícího fanouška by mezi nimi ale člověk hledal marně. Pod třemi televizními obrazovkami jsou všichni naladění na stejnou vlnu. A všichni mají žízeň. Na pivo. Cinkání sklenic je slyšet zejména po vstřelení gólu Jágra a spol. „V šest hodin tady obyčejně moc lidí není, dnes je naopak téměř plno. Máme i rezervace na stoly pod televizí. Samozřejmě vytočíme také více piva. To se pije, když se prohrává a i když se vyhrává," vypráví s úsměvem servírka Veronika Černá.

O chvíli později lokál bouří. Češi přidávají čtvrtý zásah. „Jsme fanoušci břeclavských Lvů a jsme zvyklí fandit mezi lidmi, víc si to užijeme," raduje se spokojený Jakub Munzar.

Nakonec jsou však všichni svědky dramatu.