Představte si, že vstoupíte do knihovny plné historických kuchařek pěti národů, z police vyberete třeba tu sepsanou Habány a nalistujete dezerty. Očima hltáte recept na Teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohovou pěnou s meruňkovým čatní. A najednou ucítíte jeho vůni. Račte ochutnat… Podobný zážitek letos připraví všem gurmánům Mikulov gourmet festival.

„Národnosti se na Mikulovsku střídaly, ale každá využívala štědrosti a úrodnosti našeho vinařského kraje. Chceme návštěvníkům ukázat, že každá z kuchyní vychází především z čerstvých surovin, které jih Moravy nabízel a nabízí, a že se této nabídce přizpůsobila. Víno zde přitom hrálo významnou roli jak v životě a vztazích, tak v gastronomii,“ zdůraznil hlavní organizátor festivalu Petr Marcinčák.

Chuťové pohárky jeho hostů se tak mohou po roce opět těšit na gastronomické kouzlení členů Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Hlavní motiv čtyřdenního festivalu zůstává stejný – moderně pojatý návrat k tradiční kuchyni snoubené s těmi nejlepšími víny. Všichni kuchaři vaří z klasických surovin, které jsou běžně k dostání u místních prodejců a dodavatelů. Přidávají navíc neotřelost, design, švih a sex-appeal.

Opakovaně se o tom přesvědčili i organizátoři festivalu, kteří všech pět letošních tříchodových menu degustovali. „Jídla připravovali ti nejlepší kuchaři, kteří u nás vaří. To je samo o sobě dostatečnou zárukou stoprocentní kvality festivalového menu. Všechna chutnají výtečně,“ nechal se slyšet Marcinčák.

Mimořádně ho přitom oslovil hlavní chod moravské kuchyně. „Pečený candát na chřestovém ragú, kroketa z mlíčí, uzený kapr na jelítku s fenyklovou pěnou. Tento excelentní pokrm z ryb a produktů Rybníkářství Pohořelice se výtečně snoubil s Rulandským bílým z Novosedel,“ doplnil s tím, že kompletní menu představí veřejnosti zkraje března.

Letos se Mikulov gourmet festival uskuteční ve dnech jednatřicátého května až třetího června v pěti mikulovských restauračních zařízeních s vyhlášenou kuchyní.

DANA SMRČKOVÁ