„Vařili jsme doma už den dopředu. Na sto porcí zelňačky jsme potřebovali sedm kilo zelí, dvě kila klobásků a taky uzeného. Stejné množství jsme dělali i guláše a tam došlo dvanáct kilo vepřového," vypráví starostka velkopavlovických sokolů Jana Václavková.

Účastníci Jarní šlapky končí sobotní procházku na rybářské baště. Tam je čeká posezení s občerstvením a domácí kapelou Colorado. Děti si kromě toho užívají zábavné úkoly a soutěže. „Je krátce po poledni a už nám zbývá jen deset porcí zelňačky a dvě porce guláše. Což je dobře," usmívá se náčelnice Sokola a nabízí kolemjdoucím ještě koláčky.

Bratři Sokolové, jak se velkopavlovickému spolku říká, jsou proslulí svým gulášem i za hranicemi Břeclavska. „Loni v létě jsme v Doubravicích vyhráli první místo od odborné poroty za vepřový guláš na meruňkách. Na podzim v Předklášteří jsme byli první u odborné i veřejné poroty s vepřovým gulášem na švestkách," jmenuje Václavková úspěchy a doplňuje, že mají zkušenosti i s gulášem na olivách. „To byla taková specialita a delikatesa," tvrdí žena.

Zazářit v domácích podmínkách ale dosud nemohli. Ve městě proto uspořádají vůbec první Gulášfest. V kalendáři jej mají na 10. května. „Uděláme ho společně s Ekocentrem Trkmanka na jeho dvoře. Chceme soutěžící z velkopavlovických spolků. Ale už se nám přihlásili třeba z Velkých Bílovic, Mikulova a Předklášteří," prozradila starostka Sokola.

Soutěžící se chopí vařeček od devíti hodin ráno a kolem půl dvanácté zasytí gulášem první návštěvníky. „U nás ho vaří a vydává kolem čtyř až šesti lidí. Na klasickém kotli to trvá tři hodiny," říká Václavková.

Pořadatelé počítají s celkem deseti kotli. Gulášoví fajnšmekři a zdatní jedlíci se tak mají na co těšit. „Dáme vstupné pro dospělé a všem soutěžícím tak zaplatíme suroviny na guláš. Chceme, aby přišly celé rodiny, takže děti budou mít vstup zdarma. Chystáme také soutěže a další překvapení," zve žena.