„Zajímalo by mě, jak to udělali. Jestli byli skutečně hlavou dolů nebo stáli nad nějakým větrákem," zamýšlel se jeden z mužů, jenž si tablo prohlížel kolem včerejšího poledne.

Velkopavlovičtí ale nejsou zdaleka jedinou třídou, již se lidem představuje v městských ulicích. Naopak. Nejen výlohy obchodů na Břeclavsku momentálně plní fotky stovek středoškoláků. Často z nich doslova srší nápaditost. A přesně na tuto vlastnost je pyšný například ředitel břeclavského gymnázia Josef Drobilič.

„Naši studenti si vždy věděli rady. Myslím si, že to, co předvádí, patří většinou k nadstandardu. V posledních dvaceti letech bych vždy našel jedno až dvě tabla, která patří k výjimečným," sdělil ředitel.

Kus identity

Do focení a často ztřeštěných nápadů se sám zapojuje. Lidé ho tak mohli vidět v nejrůznějších rolích. Hranici, kterou by nepřekročil, nemá. „Mají ji totiž sami studenti, již vědí, co je v mezích," poznamenal Drobilič.

Podle něj patří tabla k neoddělitelnému životu studenstva a maturitu si bez něj nedokáže představit. „Má velmi významnou úlohu, která je kusem jejich identity," konstatoval Drobilič.

Maturantka Šárka Košťálová vnímá tabla jako tradiční součást vrcholu studia. Jeho vznik se však mnohdy neobejde bez debaty a hledání kompromisů. „Každý chtěl totiž něco jiného a vybírali jsme z více návrhů. Nakonec jsme hlasovali a zvolili si komiksovou variantu," vyprávěla mladá žena. Díky fotografickým dovednostem některých členů její třídy nemuseli platit jiného fotografa a tablo je vyšlo na několik stovek. „Jsme celkem šikovní, takže jsme si fotky také sami upravili, platili jsme jen za tisk," říkala Košťálová.

Představení studentů skládajících zkoušku dospělosti, má významné místo také v depozitáři muzea a galerie v okresním městě. Nejstarší přefocené kusy jsou již téměř sto let staré. „Pochází z doby po první světové válce. Jde o koláže s malými fotkami. V životě studentů šlo o závazný mezník k ukončení studia," uvedla ředitelka muzea Alena Káňová.

Mezi uloženými zajímavostmi je třeba tablo z bývalé mlynářské školy, kterou v Břeclavi po druhém světovém konfliktu nahradila dnešní střední průmyslová škola. „Pro historika je možné prostřednictvím tabla nahlédnout do zajímavostí o kantorech i absolventech. Dříve ale byla ve srovnání s dneškem vážnější, zkrátka důstojná absolventská tabla," doplnila Káňová.