„Je to krásné městečko. Určitě přitahuje spoustu návštěvníků. Překvapuje mě, kolik aktivit je tady možných,“ podotkl jeden z Haiťanů Elizé Bernard.

Na jednodenní návštěvu Lednice přijel ve čtvrtek ráno spolu s Nikensonem Saintilem. Důvod? Projekt podpory zemědělství na Haiti.

„Snahou je najít podmínky pro spolupráci na obnově a modernizaci zemětřesením postiženého státu,“ přiblížila manažerka projektu Martina Mandová.

Do České republiky přiletěli Haiťané na měsíc. Aby poznali, jak funguje zdejší zemědělství. „Cestují po celé republice. Pobyt začal v Plzni, pak následovaly jižní Čechy a teď jih Moravy,“ popsala Mandová. Jak dodala, na své cestě oba muži navštěvují menší zemědělské podniky, univerzity či střední zemědělské školy.

„Viděli třeba výrobnu sýrů, piva nebo si obhlédli vinici v Praze,“ líčila. „Zde jsme měli možnost i víno degustovat,“ dodal Bertrand.

Chtěli by však ochutnat i víno z jižní Moravy. „Určitě,“ ujistil česky Saintil.

Pro oba hlavním zůstává seznámení se s podmínkami zdejšího zemědělství. Jejich hlavním cílem tak byla Zahradnická fakulta Mendlovy univerzity v Lednici.

„Diskutovali jsme o možnostech spolupráce. Zemědělství na Haiti se potýká s mnoha problémy,“ řekl Ivo Ondrášek ze zahradnické fakuty.

VERONIKA SCHALLENBERGEROVÁ