V čele radnice stál dvě volební období. V letošních volbách nečekal velký úspěch. Že by stávající šéf městské organizace Tereza Břeclav komunální politiku definitivně pověsil na hřebík, zatím nepotvrdil.

V Hustopečích končí dlouholetý zastupitel města Jiří Kadrnka z ODS. Sice získal dostatečnou podporu od voličů, krátce po volbách se ale svého mandátu vzdal. Důvody doposud nezveřejnil. Občanští demokraté v Hustopečích zůstali opět v opozici.

Fotografie Jana Haladyho na výstavě Historie a krásy lužních lesů jižní Moravy.
Rezervace? Lidé se bojí omezení

V Mikulově zmizel ze zastupitelstva ambiciózní Tomáš Hlavenka z TOP 09. Před čtyřmi lety se o něm mluvilo jako o budoucím starostovi města, mladý muž byl dřív radním. S vedením Mikulova se ale rozešel. „Neměl jsem na to žaludek, proto jsem raději přešel do opozice,“ řekl Hlavenka.

Důvod svého neúspěchu vidí především v nedostatečné předvolební kampani. „Pokud bude nějaké příště, je potřeba na ní pořádně zapracovat,“ podotkl.

Do zastupitelstva v Novosedlech se poprvé neprobil František Trefilík, který byl až do roku 2015 nejdéle aktivním sloužícím starostou na Břeclavsku. Obec řídil čtvrtstoletí až do chvíle, kdy jej zastupitelé odvolali kvůli tomu, že řídil auto pod vlivem alkoholu a také šarvátce na veřejnosti. „Řekli mi, že jsem je morálně zklamal," komentoval to tehdy Trefilík. Jednašedesátiletý muž kandidoval jako trojka lidovců a je prvním náhradníkem.

RADKA KONEČNÁ, PŘEMYSL SPĚVÁK