O stále uzavřené silnici, která nad svahem vede, informoval Břeclavský deník Rovnost minulý týden. Jihomoravští radní ve středu schválili usnesení, kterým vyjadřují nespokojenost s přístupem ministerstva životního prostředí k dořešení následků sesuvů svahů na jižní Moravě v roce 2014. „Rada považuje za nepřijatelné, aby od listopadu 2014 nebyl do dnešního dne splněn úkol uložený vládou, a to vyhlásit příslušný dotační titul zejména pro Dolní Věstonice. Rada mě pověřila 
i s radním pro životní prostředí Igorem Chlupem, abychom seznámili se situací předsedu vlády a požádali ho 
o sjednání nápravy," uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Dosavadní situace zle dopadá na život v obci. Tamní majitelé restaurací, obchodů i provozovatelé muzea už loni registrovali o třetinu až polovinu nižší tržby. Podle starostky Jaroslavy Rajchlové je na vině to, že se turisté vsi vyhýbají. Mají totiž problém se 
z ní dostat směrem na Mikulov. Uzavřená silnice vede podél dolní novomlýnské nádrže na Pavlov, Milovice a právě hojně navštěvované město pod Pálavou.

Obyvatelka Erika Svobodová tvrdí, že problém se týká domácích i lidí z okolí. „Postihuje to zemědělce nebo třeba žáky, kteří k nám dojíždí. Kvůli uzavřené cestě je nutné objíždět kus Pálavy," poznamenala Svobodová.

Dolnověstoničtí věří, že se vypsání dotace dočkají. Momentálně pracují na projektu, který se stane základem budoucí žádosti. „Naším záměrem je, a uděláme pro to všechno, abychom měli do konce roku všechno hotové," nechala se slyšet Rajchlová před časem.

Podle hejtmana Haška měla dvě ministerstva za úkol vyhlásit potřebné dotační programy, avšak splnilo to pouze ministerstvo pro místní rozvoj. Vypsalo výzvu jak pro postižené obce, tak pro obyvatele. Peníze mohli žádat na poničený majetek. Na výzvu ministerstva životního prostředí však v Dolních Věstonicích stále čekají. „Dneska provoz na silnici, pod kterou se utrhl svah, není možný. Přitom je to vstupní brána do regionu a přístup na Pálavu," řekl Hašek.

Sesuvy půdy postihly Břeclavsko v září roku 2014. V Dolních Věstonicích se tehdy utrhl svah a zasypal rybářskou oblast s karavany, další sesuvy půdy nastaly v Bulharech a Strachotíně. Tam byly v ohrožení i rodinné domy. Zpevnění svahu v Dolních Věstonicích mělo původně stát kolem šedesáti milionů korun. Starostka Rajchlová ale bez dalšího upřesnění zmínila, že částka bude s jistotou vyšší. Deset milionů před rokem vyčlenil kraj.

Silnice má za sebou základní zabezpečení, připravená k provozu ale není. Odborníci navíc zjistili, že v mezičase došlo k dalším menším sesuvům.