Zdravotnická zařízení v kraji jsou na nadcházející situaci připraveny, dostanou se však na hranici kapacit. „Nemocnicím by se mělo podařit uvolnit lůžka tak, aby současnou situaci zvládly. Půjdou na hranu. Veškeré prognózy ukazují, že to bude dlouhotrvající stav, který potrvá pravděpodobně až do Vánoc. Pokud se neprojeví opatření, která teď byla zavedena,“ zhodnotil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Krajské hygieniky a policisty vyzval, aby zpřísnili kontrolu stávajících opatření. „Velké hromadné akce nebudou, naskytnou se proto volné kapacity a kontroly budou zpřísněné,“ konstatoval Grolich.

Online reportáž

V současné době leží na jihomoravských jednotkách intenzivní péče osmašedesát procent neočkovaných pacientů. U lůžek s napojením na plicní ventilaci a vyšší podporou se jedná dokonce o pětasedmdesát procent. „Kdyby byli naočkovaní všichni, máme dnes v nemocnicích pětadvacet až třicet procent aktuálního stavu a nic neřešíme. Nemocnice by fungovaly s vyšší zátěží, ale s takovou, kterou by bez problému zvládly,“ upozornil v pátek hejtman.

Jihomoravský záchranář a dispečer Tomáš Dvořáček čelí kvůli současné koronavirové situaci s kolegy náporu, jsou na hranici přetížení.
Covid? Světlo na konci tunelu už nevidíme, říká jihomoravský záchranář

Zároveň apeloval na dodržování stávajících opatření. „V hromadné dopravě potkáváme cestující bez respirátorů, v obchodech taky. Připravené dezinfekce takřka nikdo nepoužívá, prosím, aby na sebe byli lidé opatrní a pravidla dodržovali,“ požádal Grolich.

Na břehu řeky Svitavy čeká na osazení nová lávka pro pěší, která je součástí stavby Velkého městského okruhu Tomkovo náměstí a Rokytova v Brně. Dělníci stále budují například mostní estakádu nebo pokračují ve stavbě opěrné zdi u Provazníkovy ulice.
Převezená na stavbu, čeká na osazení. Novou lávku u Tomkova náměstí využijí pěší

S ohledem postupně se zvyšujícího zájmu o očkování proti koronaviru rovněž otevřel debatu o znovuotevření očkovacích centrech v krajských, ale i dalších jihomoravských špitálech. „V Brně by se zřejmě znovu jednalo o výstaviště. Musíme být připraveni, zjistit, jaké očkovací kapacity nemocnice mají. Od pondělí zřídíme pracovní tým, který se bude věnovat jen strategii pro vakcinační centra,“ přiblížil hejtman Grolich.

Převoz dalších pacientů ve vážném stavu zatím vyloučil. Ve čtvrtek převezli z brněnských fakultních nemocnic záchranáři devatenáct lidí do pražských zařízení. Dva z nich transportoval z bohunického špitálu do motolské nemocnice armádní vrtulník. „Uvolnili jsme si ruce asi na osmačtyřicet hodin tak, abychom mohli v obou fakultních nemocnicích zachovat centrovou péči a mohli pomoci menším zařízením, které začínají mít obrovské problémy,“ řekl ve čtvrtek přednosta anesteziologicko-resuscitačního oddělené svatoanenské nemocnice Vladimír Šrámek, který je také krajským koordinátorem intenzivní péče.