„Titul šampiona jsme ve Valticích atakovali už několik let. Loni a předloni jsme byli hodně blízko. Před rokem jsme měli v závěrečném rozstřelu hned tři vína,“ vzpomíná teď už s rozzářeným úsměvěm.
Vítězné Chardonnay má 11,6 gramu zbytkového cukru a třináct procent alkoholu. „Je to víno plné, které má všechno, co má Chardonnay mít. Ve vjemu nechybí citrusové plody obohacené krásnou medovou vůní i chutí,“ popisuje Hlaváč.
Hrozny, z nichž byl šampion vyrobený, pocházejí z Nosislavi. „Jsou z nádherných vinohradů na zavlažovaných terasách na jihovýchodním svahu. Při sklizni měly hrozny cukernatost třiadvacet stupňů,“ upřesňuje.
Úspěch na prestižní výstavě je podle něj výsledkem promyšlených investic do technologie v pavlovském středisku Vína Mikulov. A také dobré práce lidí. „Pro mě osobně je to velké zadostiučinění, že ta cesta, po které jdeme, je správná,“ říká ředitel vinařské firmy, která je součástí obřího koncernu Bohemia Sekt.
Na námitky, že Víno Mikulov uspělo s módní, dovozovou odrůdou, má jasnou odpověď. „Není to tak, Burgundy tady byly i dříve, jenom se nerozlišovaly. Když se ale po roce osmdesát devět otevřely hranice, objevili se cizinci, kteří chtěli něco, co by třeba na rozdíl od Rulandského bílého uměli vyslovit. Proto se poměrně záhy začalo Chardonnay oddělovat,“ vysvětluje.