„Zrovna děláme na inženýrských sítích. V plánu je čtyřicet parcel, deset z nich už je zarezervovaných. Chceme díky nim přitáhnout do obce mladé lidi, pracujeme na tom už více než pět. Cílem je obec omladit, oživit. Cítím, že zájem je," sdělil starosta Horních Věstonic Vladislav Moravčík.

Postup má být následující: lidé si zasíťovaný pozemek od obce nejprve pronajmou a teprve po výstavbě si ho koupí. „Domy si postaví svépomocí nebo to někomu zadají. Záleží samozřejmě na nich. Dům ale musí začít stavět do dvou let, do další pěti by pak mělo dojít ke kolaudaci," řekl Moravčík.

Zasíťování nových stavebních parcel vyjde na téměř milion půl. Například na rozvod vody ale vedení obce získalo sedmisettisícovou dotaci.

Zpříjemnit život v Horních Věstonicích mají také nové asfaltové cesty u tamních polí či vinohradů. Poslouží zejména k lepší dostupnosti pro majitele pozemků a pěším turistům nebo cyklistům. Aby místo nevyužívali například motorkáři nebo řidiči čtyřkolek, plánují představitelé obce například pořízení fotopastí.