Bude to v pořadí již sedmá hra, kterou nacvičuje společně se spolkem Vlastenecké omladiny. Ti udržují uprostřed Vídně při životě češtinu. „Nacvičujeme komedii Dva na kanapi. Režíruje ji Alena Tobrmanová, se kterou jsem již spolupracoval na hře Past na myši," říká Háder. Byla to jeho první hra, při níž začal s Omladinou spolupracovat.

Práci s českými Vídeňany si pochvaluje. „Jsem rád, že jsme se zase potkali. Zkoušky v Rakousku jsou trochu odlišné od těch u nás, ale Alena má podobný styl režírování, na jaký jsem zvyklý v Česku," vypráví Hustopečan.

Ve hře od Marca Camolettiho, kde vystupuje jen pět herců, ztvární právníka Bernharda. „Představení nabízí hodně komediálních prvků. Na to se těším. Zatím jsem ve Vídni hrál především charakterní role, takže teď to bude příjemná změna," těší se člen divadelního spolku v Boleradicích.

Premiéru představení chystají na polovinu listopadu, pak hru předvedou i v boleradickém divadle bratří Mrštíků. „Do Vídně jezdím dvakrát týdně, nacvičujeme čtyři až pět hodin. To je také rozdíl. Doma zkoušíme dvě tři hodiny," popisuje náročnost příprav.

Háder, pro něhož je divadlo prakticky druhým zaměstnáním, se zrovna chystá do Krkonoš, kde budou s Boleradickými hrát Zapeklitou komedii. Také nacvičují hru Betlém, Divou Báru a od jara chystají obnovu My fair lady. „Někdy si říkám, kde na to všechno vezmu energii. Není to jen to divadlo. K tomu škola, atletika a politika. Naštěstí mám velkou oporu ve své ženě. Bez její tolerance by to nešlo," usmívá se.

ANETA BERÁNKOVÁ