Výstava vznikla díky spolupráci s vídeňskou kurátorkou současného umění Silvií Konrad a Městským muzeum a galerií Hustopeče. Z této vazby už v roce 2009 vzešel projekt Bouře, burčák a vzdor, během něhož se v Hustopečích rakouští umělci Martina Eder, Ernst Zdrahal a právě Silvia Konrad snažili různými výtvarnými projevy uchopit minulost a současnost města na jihu Moravy. Rok na to se naopak hustopečští výtvarníci představili ve vídeňské galerii Kabelwerk v Meidlingu s projektem Identities.

Stěhování do Vídně

Aktuální výstava s názvem 3x Věra opět spojuje rakouské a moravské umění, tentokrát však sahá ještě dál. Věra Nohelová, jež na výstavě zastupuje Hustopeče, se ve své dílně celý život věnuje litografiím výtvarných děl různých umělců. Kromě známých českých výtvarníků jako jsou třeba Bohuslav Rynek, Jaroslav Kadlec nebo Jaroslav Šerých, často čerpá inspiraci i z umělců pocházejících ze střední a východní Evropy.

Z těchto vazeb pak vychází i spolupráce s ruskou malířkou Verou Atkarskou a rakouskou výtvarnicí a textařkou Verenou Prandstätter. Zatímco moskevská výtvarnice v hustopečském muzeu vystavuje své práce ovlivněné díly ruských a českých hudebních skladatelů a básníků, vídeňská rodačka představuje své koláže vytvořené z různých materiálů a ovlivněné různými druhy umění.

Výstava je v Hustopečích k vidění už od konce června. Zájemci mohou koláže, kamenotisky a obrazy zhlédnout do prvního září, kdy výstavu zakončí takzvaná „finisáž". Pak poputuje do galerie vídeňského muzea v Meidlingu.

Hustopečská výstavní síň sídlí v domě U Synků na Dukelském náměstí. Návštěvníkům se otevírá od pondělí do pátku v čase od devíti do půl páté odpoledne s půlhodinovou pauzou po dvanácté hodině a o víkendu od desíti do sedmnácti hodin.