Pro přímé svěření provozu městské nemocnice do správy Jihomoravského kraje se vyslovili hustopečští zastupitelé na svém posledním zasedání. Zároveň stanovili podmínky, za kterých chtějí nemocnici předat. Z pohledu obyvatel patří ke klíčovým zachování minimálně stávající zdravotnické péče a udržení zařízení v základní síti jihomoravských nemocnic. Krajští politici se s dokumenty teprve seznamují. Stanovisko oznámí příští týden.

Šest podmínek
- zachování stávajícího rozsahu poskytované zdravotní péče při aktu převzetí nemocnice
- zachování minimálně stávajícího rozsahu poskytované zdravotní péče
- zachování samostatné právní subjektivity převedeného zdravotnického zařízení
- převzetí veškerých stávajících závazků převáděného zařízení včetně obchodních závazků ze smluv se zdravotními pojišťovnami
- bezúplatné převzetí závazků nesplacené úvěrové smlouvy pro zřízení jednodenní chirurgie
- deklarování formou usnesení zastupitelstva Jihomoravského kraje k zakotvení hustopečské nemocnice do základní sítě na jižní Moravě

Po rozhodnutí o přeměně hustopečské nemocnice na akciovou společnost jde o významný krok pro podobu její další budoucnosti. „Diskuze byla věcná a nijak nesměřovala k tomu, že bychom se měli přít. Šlo spíše o upřesnění a doladění názorů, jinak jsme se v ničem nerozcházeli. Hlasování nebylo stoprocentní, ale přesto téměř jednohlasné," říkal starosta Hustopečí Luboš Kuchynka (ODS).

Následující jednání s představiteli kraje povedou členové dosavadní pracovní skupiny, která se osudem zdravotnického zařízení zabývala doposud. „Jde o celkem sedm lidí včetně mě. Mandát skupiny zruší až nové zastupitelstvo," poznamenal Kuchynka.

Vizí a přáním Hustopečských je, aby se nový nájemce ujal správy nemocnice v nejbližších týdnech. Opoziční zastupitel Bořivoj Švásta (Sdružení nestraníků) věří, že v případě shody s Jihomoravským krajem to bude co nejdříve. „Pokud to myslí opravdu vážně a bude to oboustranně výhodné, mělo by to od ledna fungovat," sdělil Švásta v tomto týdnu.

Starosta dokonce pokládá přelom roku až jako nejzazší možnost. „Měsíce už jsou maximální míra. Mým přáním je, abychom se domluvili dříve, než tento rok skončí. Datum prvního ledna je tím nejpozdějším, kdy by se nemocnice měla ujmout jiná organizace," konstatoval Kuchynka.

Ten věří, že po řadě jednání s Jihomoravským krajem by sled událostí měl dostat rychlejší spád. Obě strany jsou dohodě nakloněné. Nyní jde o to, jak krajští politici zareagují na stanovené podmínky. Radní pro zdravotnictví Marek Šlapal se s nimi teprve seznámí. Situaci včera komentoval nechtěl. „Potřebuju nějaký čas, abych se na to podíval a seznámil s tím členy rady," zmínil pouze Šlapal.

Hustopeče spravují nemocnici od roku 2001. Převodem od státu zamezily změně na léčebnu dlouhodobě nemocných. Zařízení je však velmi ekonomicky nákladné.