Ze dne na den změnilo hustopečské krematorium svého majitele. Místo společnosti Amicus, jejímž jednatelem je Vojtěch Maděryč, se v budově zabydlel majitel pohřební služby Nostalgie Miroslav Hanák z Brna. Služby a ceny ale zůstaly téměř stejné.

„Když jsme tam v pátek osmadvacátého března přivezli zemřelého, zjistili jsme, že krematorium nefunguje. Přitom nám to nikdo předem neřekl. Počítali jsme s tím, že krematorium normálně funguje,“ neskrýval údiv provozovatel jedné z hustopečských pohřebních služeb Vlastimil Kabela. „Já i mnozí jiní jsme se tedy otočili a i s nebožtíkem jeli zpátky,“ dodal.

Podle jeho slov ale nový majitel provoz obnovil hned následující středu. „Naštěstí máme všichni chladící boxy, takže se nic vážného nestalo,“ oddechl si Kabela.

Na otázku, proč společnost Amicus nedala pohřebním službám, které zesnulé do hustopečského krematoria vozí, vědět včas, jednatel Vojtěch Maděryč odpověděl: „Asi tak tři měsíce jsme se s potenciálními kupci oťukávali, až najednou přišla ta správná nabídka. Jednotliví akcionáři se na prodeji okamžitě shodli.“

Také nový majitel krematoria Miroslav Hanák je s koupí spokojený. „Měl jsem peníze, tak proč bych je ninvestoval. Své pohnutky ale nechci více objasňovat. Jsou to čistě obchodní záležitosti. Každopádně se ale budeme snažit nabídnout to nejlepší,“ slíbil Hanák.

Stejně jako většina dalších Hustopečských nevěděl o změně majitele tamního krematoria ani Ivan Vincour. „Dodnes jsem o tom neslyšel, byla to pro mě úplná novinka. Doufám, že se nijak výrazně nezmění ceny, protože každý z nás bude dříve či pozěji pohřeb potřebovat,“ myslí si.

Hustopečská radnice se od prodeje krematoria distancovala. „Vím o tom, ale jen zprostředkovaně. Město vlastní obřadní síň, která ke krematoriu přiléhá, ale už asi tři roky je pro pana Maděryče zavřená a má i vlastní sítě. Proto se nás ani prodej nijak nedotkl,“ uvedl poměrně choulostivou záležitost na pravou míru hustopečský starosta Luboš Kuchynka.

Jak řekl, přestože se za více než deset let v krematoriu vystřídalo hned několik provozovatelů, vždy za nimi stál právě Vojtěch Maděryč.