Krajský radní pro zdravotnictví Marek Šlapal (ČSSD) ve čtvrtek Břeclavskému deníku Rovnost potvrdil, že přijde na radu s doporučením, aby Nemocnice Hustopeče byla novou, samostatnou příspěvkovou organizací kraje. „Ano, je to můj návrh. Restrukturalizace bude vyžadovat jednoznačné a jasné vedení. Myslím si, že ředitel je zárukou takového postupu," nechal se slyšet Šlapal.

Jihomoravští radní budou o formě zařazení ztrátové městské nemocnice do krajské sítě rozhodovat v pondělí 27. dubna, zastupitelé pak poslední dubnový den.

I podle informací starostky Hustopečí Hany Potměšilové je ale už víceméně jasno. „Na devětadevadesát procent nebudeme pod Břeclaví, naše nemocnice bude samostatná příspěvková organizace. Zatím sice nemáme nic potvrzené písemně, ale neoficiálně víme, že její vznik se připravuje," uvedla Potměšilová.

Souhlasí i opozice

Jak starostka přiznala, pro Hustopeče je to skvělá zpráva. A velká úleva. „Je to psychologická záležitost. Zaměstnanci i mnozí další by zařazení pod Břeclav těžce nesli. Byli jsme s tím sice smíření jako s jednou z možností, ale jsme rádi, že k tomu nedojde," neskrývala Potměšilová. Podle ní zřejmě sehrálo roli i doporučení ministerstva financi, které připravovanou změnu zřizovatele muselo „posvětit".

Zachování samostatnosti nemocnice i po připravovaném přechodu pod kraj by se líbilo také Alexandrovi Valáškovi z Hustopečí. „Je to určitě lepší než být pod Břeclaví. Vliv na řízení by byl přímější," hodnotil muž.

Podobně to vidí také současná opozice v zastupitelstvu města, která chtěla nemocnici přeměnit na akciovou společnost a pronajmout. „Aby nemocnice zůstala samostatná, byl i jeden z našich požadavků. Považuji to za správný krok. Je to lepší varianta než pracoviště břeclavské nemocnice. Ta může dělat vnitřní opatření, rozhodnout o útlumu. Když zůstane nemocnice samostatná, tak to nehrozí," argumentoval bývalý starosta Hustopečí Luboš Kuchynka (ODS).

VÍCE SI PŘEČTĚTE V PÁTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ BŘECLAVSKÉHO DENÍKU ROVNOST.