Obsah látek příznivých pro lidský organizmus v matolině podle provozovatelů lázní potvrdil i vědecký tým pod vedením profesora Vlastimila Fice z Masarykovy univerzity v Brně, který se zaměřil na odrůdy Veltlínské zelené a Zweigeltrebe. Koupel v matolině a vinném kalu si proto začátkem léta nechali v Hustopečích patentově ochránit.

Jednatel společnosti provozující netradiční lázně Milan Mrázek vidí využití matoliny pro wellness optimisticky. „Čekáme na výsledky praktických účinků matolinových koupelí, které pro nás testuje brněnská firma SynCare. Výsledkem naší spolupráce bude matolinový sirup, který využijeme do koupele i do peelingu," informoval Mrázek.

Vinoterapii začali v Hustopečích nabízet zhruba před rokem. Nejžádanějšími procedurami se staly masáže s vinnými přípravky a také vinná lázeň, při níž si partneři užívají koupel v soukromí.

„Víno a réva provázejí lidstvo od nepaměti a tyto boží dary poskytují lidem nejen inspiraci, ale i relaxaci," říká Marek Šťastný, ředitel Vinných sklepů Valtice. Právě ty víno pro pití i pro léčebné kúry do Hustopečí dodávají.