Průvod nejrůznějších masek, zabijačka a otevřené sklepy budou součástí sobotního Hustopečského masopustu na Turhandlích. „Akci zahájí v deset hodin dopoledne známý lidový vypravěč Franta Uher z Lanžhota, jehož humor skvěle podtrhuje atmosféru tohoto dne. Poté řezníci předvedou tradiční zabijačku a o půl jedenácté se mohou návštěvníci v kostýmech zapojit do průvodu masek, který povede několika hustopečskými ulicemi," vyjmenovává vedoucí pracovník oddělení pro styk s veřejností Pavel Řezáč z pořadatelské společnosti M.S.QUATRO, která má akci na starosti společně s hustopečským Hotelem Rustikal.

koho již podpořili
- 2009 – výtěžek 9000 korun putoval na nové EKG pro nemocnici
- 2010 – za 42 630 korun nakoupili plicní odsávačky a též přispěli na modernizaci ultrazvukového přístroje
- 2011 – přispěli 53 475 korunami na vybavení do gastroenterologické ordinace
- 2012 – 48 900 korun putovalo opět do nemocnice
- 2013 – podpořili hustopečské atlety, badmintonisty a karatisty
- 2014 – podpora atletů a plavců

Jelikož jsou sídla obou společností v sousedství a majitelé se osobně znají, jednoho zimního večera při sklence dobrého vína vznikla myšlenka uspořádat akci pro lidi, aby se v zimním období sešli a pobavili. Později už se přidával jeden nápad za druhým a vznikla staronová tradice masopustu v Hustopečích.

Jedním z hlavních hostů letošního ročníku bude navíc kromě baviče Franty Uhra i hustopečský rodák, král moravského cimbálu, zpěvák a milovník lidových písní Jožka Šmukař. Jako každoročně připravili pořadatelé pro návštěvníky bohatou tombolu, jejíž slosování se uskuteční před polednem. „Výtěžek bude spolu s dobrovolným vstupným věnovaný opět na dobročinné účely," informuje Řezáč.

Těšit se na sobotní akci mohou především milovníci zabijačkových specialit. „Na zahřátí bude pro každého návštěvníka přichystaná zabijačková polévka a další pochutiny, které připravil Hotel Rustikal k ochutnání i ke koupi," láká vedoucí oddělení pro styk s veřejností.

Avšak zkrátka nepřijdou ani ti, kteří zabíjačce neholdují. Pro ně připravili stánky se sladkostmi, sýry a dalšími pochoutkami.

Polednem akce zdaleka nekončí. Po obědě otevřou své sklepy vinaři na ulici Na Hradbách, ve kterých tito vinaři z takzvaných Turhandlí nabídnou k ochutnání svá vína. Sklepy budou otevřené až do sedmi hodin večer.