Ve volném překladu je to vulgární vzkaz: Jdi do p***le, Putine. Jde o narážku na ruský útok na Hadí ostrov v Černém moři, kdy se ukrajinští pohraničníci odmítli vzdát a reagovali odpovědí: „Ruská válečná lodi, jdi do p***le.“ „Převzali jsme to a předělali na Putina, kterého bereme jako hlavního strůjce konfliktu,“ zmiňuje majitel pivovaru.

Přiznává, že tento speciál chtěli původně vydat pod jiným názvem, ale nakonec se rozhodli pro změnu. „Je to dark ale. Tmavé pivo, třináctka, studeně chmelená, svěží. Něco, co si u nás možná běžný člověk pod tmavým pivem nepředstaví,“ říká Přikryl.

Od pondělí 14. března zahajuje Centrum pro cizince JMK jazykové kurzy pro děti, další budou následovat. Ilustrační foto
Buď laska. Prosba v ukrajinštině Jihomoravany dojímá, známe i další kuriozity

Z každých padesáti prodaných litrů věnuje Frankies na Ukrajinu tisíc korun. „Zájem je veliký. V současné chvíli jsme prodali celou uvařenou várku piva, to znamená asi 450 litrů,“ uvádí Přikryl.

Je přesvědčený, že by toho prodali ještě více. Vařit další várku ale nebudou. Jedna je podle Přikryla dar, který je v možnostech pivovaru. Zájemci pivo se vzkazem pro Putina mohou ochutnat v různých podnicích, včetně Brna. „V naší hospodě bude ještě určitě. Speciál si bral i Klub cestovatelů v Brně a další hospody,“ dodává Přikryl.