Vedení vinařské a zahradnické školy ve Valticích chybovalo. Vyplývá to ze zprávy České školní inspekce, jež se v závěru minulého týdne ke sporu mezi tamní ředitelkou Ivanou Machovcovou a skupinou kritiků z řad učitelů a studentů vyjádřila. Krajští nadřízení ředitelku v následujícím roce umístí pod drobnohled. Když nenapraví seznam připomínek školní inspekce, čekají ji problémy. Sedm učitelů však na vinařské škole od září už před tabuli nenastoupí.

„Cítím to jako obrovskou satisfakci za všechny, co se nebáli veřejně projevit svůj odborný nesouhlas s vedením školy. Na druhou stranu si musím klást otázku, jestli opravdu krajská politická reprezentace považuje za vhodné vyhazovat mladé učitele v právu a problematické a chybující nechávat na vedoucích místech. Sedm mladých pedagogů, kteří projevili svou odbornost a začali upozorňovat na zásadní chyby ve výuce, podle mě totiž rozhodně nepatří na pracák, ale mezi školní lavice. Právě jsem odeslala dopis panu Juránkovi na kraj, jsme zvědaví na jejich reakci," neskrývala emoce organizátorka protestů na škole Petra Černínová.

Podle školní inspekce byly stížnosti odůvodněné v několika bodech. S kritiky se zpráva shodla na zanedbaném vzdělávání pedagogických pracovníků, děravém fondu učebnic či nedostatečné výchově ke zdraví. Vytkly také špatné zacházení s pravomocemi ředitele, kdy byla nezákonně odebírána nebo snižována osobní ohodnocení. Vadilo i kouření v areálu školy.

První náměstek hejtmana Stanislav Juránek o situaci přemýšlí věcně. „Všechny podněty řešíme. Valtické škole je i z toho důvodu, že se jako jediná v zemi zabývá vinařstvím, třeba věnovat do budoucna větší pozornost. Spokojenost s jejími výsledky určitě na kraji nevládne," přiznává náměstek.

Machovcová nad sebou bude mít od září kontrolu a při nápravě chyb jí poslouží i zpětná vazba od odborníků. „Kontrola objevila dílčí pochybení v pedagogické teorii. Zodpovědnosti se nezříkám, ale ředitel odborných škol je především manažer. Nápravu tak vidím v nově zvoleném zástupci Aleši Rylichovi, jenž nastaví nový systém. Ten by měl dalším pochybením zamezit," věří ředitelka.

Černínová však příchod Rylicha vnímá jako mínus. „Zástupce paní ředitelky vystudoval tělesnou a brannou výchovu. Jedním z propuštěných učitelů byl naopak Lukáš Růžička, jediný aprobovaný angličtinář na škole, něhož si inspekce nemohla vynachválit. Problém s nekvalifiko­vaností se tak ještě prohloubí," obává se Černínová.

Kritizující učitelé a studenti se vzbouřili po červnovém znovuzvolení ředitelky. Obě strany si stěžovaly na nezájem o názor té druhé, tvrzení proti tvrzení přibývalo. Zřizovatelé stáli za svým rozhodnutím. Skupina učitelů a studentů, která vyžadovala reformy, sáhla také po veřejném upozornění na poměry ve škole prostřednictvím petice a demonstrace.

PETR VLASÁK