První setkání se konalo pondělí a úterý ve Valticích. „Na programu byla konference na téma dopadů klimatických změn na révu vinnou a také již tradiční mezinárodní soutěž žáků v řezu révy,“ nastínil Tomáš Javůrek, ředitel Střední vinařské školy ve Valticích, která je jedinou svého druhu v republice.

Spolupráce škol
- Projekt Spolupráce Valtice – Klosterneuburg funguje teprve měsíc.
- Vznikl pod záštitou Regionální agrární komory Jihomoravského kraje a podporou ministerstva zemědělství.
- Jeho cílem je výměna poznatků a zkušeností mezi dvěma prestižními vinařskými školami, a také prohlubování vzájemných vztahů mezi jejich žáky.

Spolupráce s prestižní vinařskou školou v Klosterneuburgu přinese oběma školám také jedinečnou možnost stáží. „Naši žáci vyrazí do Rakouska na čtrnáct dní nespíš příští rok v únoru a březnu. Stejně tak tomu bude i naopak. Rakušané si u nás první týden vyzkouší práci ve sklepě, laboratoři, pálenici či moštárně. Další týden pak stráví v některé vinařské firmě,“ řekl zástupce ředitele valtické školy Adam Jan Polášek.

Nový projekt si pochvaloval také ředitel Vinařské školy z Klosterneuburgu Reinhard Eder. „Na první setkání jsme sem přijeli se sedmadvaceti čtvrťáky. Rádi poznáváme další vinařské oblasti a metody učení v jiných zemích. Spolupracujeme již se školami v severní Itálii, Slovinsku nebo na Slovensku. Podle mě je zásadní, aby mezi sebou mladí lidé z téhož oboru vůbec uměli komunikovat,“ uvedl Eder.

Dymo Piškula.
Tereza má nového ředitele. Piškulu od března vystřídá Hrdina

V soutěži v řezu révy vinné obsadili mezi chlapci první dvě místa právě jeho žáci. Nejlepšího výsledku v kvalitě provedeného řezu a v jeho rychlosti dosáhl Marko Wandler. Na druhém místě skončil Franz Paul Jagschitz z téže školy. Třetí pozici obsadil Kryštof Balga ze Střední vinařské školy Valtice.

První mezi děvčaty byla Karolína Doleželová ze Střední zahradnické školy Rajhrad. Druhé a třetí místo obsadily Veronika Janoušková a Marcela Holomáčová z pořádající valtické školy.

František Fabičovic a Radka Prokopová, spolumajitelé společnosti Alca plast, s.r.o. a držitelé titulu EY Podnikatel roku 2018 Jihomoravského kraje.
Titul podnikatele roku míří do Břeclavi. Získali jej manželé z firmy Alcaplast