Víno tak, jak ho vyráběli naši předci. Letní slavnost Autentických vín ve Velkých Bílovicích snoubí chuť hroznů jižní Moravy, přírody a tradice.

Slavnost o víkendu přivítá místní i zahraniční vinaře, kteří otevřou své sklepy a lahve s autentickými víny. „Jedná se o přírodní vína, vyrobená téměř historickými postupy,“ vysvětlil ředitel Vinařského fondu České republiky Jaroslav Machovec.

Přírodní vína jsou velice blízká k těm označeným Bio. „Jsou vyráběná specifickými postupy. Máme nastavená určitá pravidla, jak se chovat na vinici i ve sklepě,“ popsal autor označení i nápadu autentická vína vytvářet Bogdan Trojak.

Vinaři při pěstování révy na autentická vína nepoužívají systémové postřiky, které se často dostávají do plodů. „Také do vína nepřidáváme žádné kvasinky, enzymy ani síru,“ zdůraznil Trojak.

Nepřípustný je třeba postup, kdy vinař vypěstuje hrozen a potom přidá kvasinky z jižní Ameriky. „Tak vznikne kočkopes,“ zhodnotil Trojak.

První autentická vína začali tuzemští vinaři vyrábět před deseti lety. Mezi průkopníky byli Jaroslav Osička, Petr Nejedlík nebo zmíněný Bogdan Trojak. Později vznikl spolek Autentisté.

Prosadit se na trhu před deseti lety nebylo pro výrobce jednoduché. „Byla nás jen malá skupina. Časem se ale hezky rozrostla a zvedl se i zájem veřejnosti,“ řekl autentista Milan Damborský. K většímu zájmu podle něj vede i současný přístup zákazníků orientovaný na ekologii a zdraví.

K rozšíření povědomí o čistých vínech pomáhá i velkobílovická Letní slavnost autentických vín, která se koná sedmým rokem. „Letos se zapojí osmnáct vinařů z Česka i zahraničí. Přijedou vinaři z Gruzie, Maďarska i Rakouska,“ vypočítal Damborský.

V Gruzii je tradice přírodních vín delší než v tuzemsku. „U nás se tento trend teprve rozjíždí, ale v Gruzii má dlouholetou tradici,“ podotkl vinař a přední český someliér Josef Valihrach mladší.

Nový vinný trend oslovuje často mladší generace. „Vím že ekologicky pěstovaná vína existují. O letní slavnosti ve Velkých Bílovicích jsem slyšel. Přemýšlím že bych ji zajel omrknout,“ řekl student Jakub Sekanina.

O ekologických výhodách vína nepochybuje ani Machovec z Vinařského fondu. „Jsou vytvářená s ohledem na životní prostředí i zdraví lidí. Rozšiřují a obohacují český trh a to je jedině dobře,“ doplnil.

Letní slavnost ve Velkých Bílovicích začne v pátek ve čtyři hodiny odpoledne. Podobnou akci Autentikfest chystají na desátý srpen i v Boleradicích.

Autentická vína
* Jsou vytvořená přírodní cestou, bez přidaných látek, réva se pěstuje bez použití systémových postřiků.

* Autorem názvu i nápadu vytvářet tato vína je spisovatel, básník a vinař Bogdan Trojak

KATEŘINA VAJSOVÁ