Teprve nedávno vybudovaný ranč je obklopený rozlehlými pastvinami a loukami. Tvoří tak skvělé prostředí pro výběhy koní a vyjížďky do přírody.

Především příroda přilákala ke Kurdějovu Ivanu Mitáčkovou z Brna, která se za chvíli také vydá závodit mezi překážkami. „Jsem z Brna, ale dojíždím sem třikrát týdně. Mám tady ustájeného svého koně. Je to dvanáctiletý český teplokrevník," říká Mitáčková, pro kterou to nebudou zdaleka první závody. „Soutěžím už tak dva roky, hlavně dobytkářské závody. Dneska pojedu asi jen první dvě disciplíny," rozmýšlí se žena.

„Máme to kousek"

První disciplínou je trail. Skládá se z různých překážek jako je otevření a zavření ohrady, couvání do ohrady či projetí mostku. Právě mostku se někteří koně brání a zkouší trpělivost svých jezdců.

Na trať se vydají i členové sportovní stáje Valkýra z Hustopečí v čele s Janou Višňovskou. „Máme tady devět soutěžních koňů. Už jsme na Holém vrchu byli asi před měsícem na dětských závodech, ale jinak sem dost často jezdíme na návštěvy a do haly trénovat. Máme to z Hustopečí kousek, takže to je výhoda. Navíc tady máme spoustu kamarádů. Dnes si poprvé zazávodí 
i dvě děti od nás, ale rovněž zkušení jezdci. I já si zasoutěžím," usmívá se Višňovská.

Zanedlouho vyráží na trať 
s koněm Jacs Little Zip, se kterým už jsou zkušená dvojice. Je však vidět, že se Zip těší především na rychlejší disciplíny, ve kterých vyniká nejvíc.

Malé chyby nevadí

Rychlejší jízdu všem nabídne hned další soutěžní kolo, kterým je cowboy race. V něm nejde jenom o přesnost, ale především o čas.

Hbité pohyby vznešených zvířat sleduje v hledišti bedlivě Eliška Kovaříková z Vojkovic. „Přijela jsem se podívat hlavně proto, že tady mám také ustájenou kobylu. Sama jsem ještě nezávodila, jsem teprve v tréninku, ale do budoucna chci určitě závodit. Zatím se jezdím dívat, ale tohle jsou první westernové závody, které vidím," svěřuje se Kovaříková.

Stejně jako desítky dalších sleduje ještě disciplíny barrel či flag race. Malé chyby nikomu nevadí. Naopak, nezdary doprovází publikum potleskem na povzbuzení 
a rivalitu nahrazuje kamarádské popichování.