„Jarmarky se v zámeckém parku běžně nekonají. Správa zámku ale učinila výjimku na omezený počet stánků s lidovými řemesly. Lidé se mohou těšit na kraslice, pomlázky či řehtačky. Přijede i cech řemeslníků ze Slovenska, kteří v dobových kostýmech ukazují řemesla, která zachovávají,“ uvedl jeden z organizátorů akce Jaroslav Martinek ze společnosti 1. Plavební.

Lodníci akci pořádají ve spolupráci s obcí a správou zámku. „Snažíme se, aby byl program každý rok v jiném duchu. Zveme tradičně děti z mateřské školy, letos vystoupí například tanečníci ze skupiny Lednický ranč. Děti se mohou těšit na soutěže a pohádky,“ nalákal Martinek.

Velikonoční zvyky a obyčeje bude v sobotu v lednickém přístavišti předvádět národopisný soubor Pálava s cimbálovou muzikou Píšťalenka z Mikulova. Program doplní vodník Dyjáček, který přijede na svém šlapohybu a utopí symbol zimy – Morenu. Dětem ze souboru Palavánek pak pomůže odemknout řeku.

Součástí akce bude také křest knihy malíře Přemysla Povondry a básníka Pavla Volfa s názvem Lodě patří k vodě. Jde o knížku pro děti na téma plavby.