Majitelka a provozní Jitka Plesz již šestým rokem učí zájemce, jak se pravý pudink doopravdy vaří. „Já jsem takový sběratel starých receptů. Chci obnovovat hlavně českou kuchyni," říká žena, která listuje knížkou s nalepenými recepty, kam přidává neustále další z různých starých kuchařek a časopisů.

Příchozím účastníkům vypráví Plesz o historii pudinků a o třech základních kuchařských technologiích. „Ingredience připravuji dopředu, aby s tím neměli tolik práce. Naplníme si formy, které mám i staré historické, a začínáme vařit ve vodní lázni," popisuje postup nadšená sběratelka receptů a vysvětluje, jak pudinky vznikly. „Našla jsem v knize poznámku z třináctého století, co jedli papežové. Jeden den nesnědli celou pečínku nebo zeleninu a ty zbytky kuchaři druhý den využily právě na pudinky. Pomleli je, posekali a spojili máslem nebo vajíčkem. Na závěr je ještě polili různými omáčkami. Sladké ovocnou a slané třeba bešamelovou nebo pikantní," vypráví žena.

Zatímco pudinky spočívají ve vodní lázni, mohou se amatérští kuchaři projít na nedaleké náměstí, kde se o staré kuchařské umění zajímá i turistka Romana Otáhalová. „Viděla jsem nalepený plakát. Když mi vyjde čas, tak bych možná zítra zašla nějaký ochutnat. Popravdě já znám pudink jenom ten práškový 
v sáčku," směje se Otáhalová.

Při procházce všem stoupá chuť na připravované pochutiny. Jsou mezi nimi rybí, masový či špenátový se slaninou. Do galerie vstupuje i několik turistů z Ostravy. „Poprvé jsme tady byli asi před třemi nebo čtyřmi lety a od té doby, když projíždíme, tak se tady zastavujeme. Nejsme zde cíleně za pudinky, ty ochutnáme letos poprvé, ale míříme sem vždy za paní Jitkou 
a dobrým jídlem," neskrývá Jana Tomalová.

recept na slaný špenátový pudink

√ 6 dg másla, 4 žloutky, 4 bílky na sníh, 5 dg špenátu, 4 lžíce sladké smetany, 1 žemle, sůl, pepř, 5 dg strouhanky, 5–10 dg šunky, máslo, parmezán

√ Očištěný špenát dvě minuty povaříme a posekáme. V míse utřeme máslo, sůl a žloutky, přidáme vychladlý špenát a rozmočenou žemli, nakrájenou šunku, koření, tuhý sníh a strouhanku. Vaříme ve formě asi hodinu 
v páře. Ještě teplý vyklopíme, přelijeme máslem a posypeme strouhankou či parmezánem.