VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je to čest a těším se, říká dvacetiletý kuchař, který uvaří prezidentovi

Mikulov - Někomu se takové pocty nedostane ani po mnoha letech praxe či za celý svůj život. Avšak teprve dvacetiletý Tomáš Hlavenka půjde večer spát s vědomím, že vařil pro prezidenta republiky. Jednou ze zastávek Miloše Zemana na Břeclavsku je ve středu i Hotel Zámeček Mikulov, kde Hlavenka již rok vládne kuchyni. Pro hlavu státu nachystal spolu s ostatními ze Zámečku čtyřchodové menu a další pochutiny typické pro zdejší kraj.

27.1.2016
SDÍLEJ:

Tomáš Hlavenka je kuchařem v Hotelu Zámeček v Mikulově. Foto: Archiv Tomáše Hlavenky

Již v době studií na mikulovské střední odborné škole patřil podle tamních vyučujících k nejlepším z ročníku. „I díky tomu se mi podařilo setkat se například s uznávaným kuchařem Marcelem Ihnačákem. Nějakou dobu jsem čerpal gastronomické zkušenosti i v Rakousku," uvádí kuchařský talent.

Pod dohledem mladého Mikulovana budou podávat pro Zemana a početnou prezidentskou družinu nejdříve předkrm v podobě jemné vepřové vepřové paštiky s brusinkami a čerstvou bagetou. „Na výběr byla i mozzarela s rajčaty. Stejně tak bylo na výběr z více druhů polévky či hlavního chodu," zmiňuje kuchař.

Nakonec nad slepičím či hovězím vývarem zvítězila kachní polévka s masem a fritátovými nudlemi ozdobená petrželovou natí. „Jako hlavní chod budeme podávat dozlatova pečenou kachničku s bílým a červeným zelím a houskovým a vídeňským knedlíkem," prozrazuje Mikulovan, který si velkou nervozitu nechce připouštět.

„Je to pro mě především čest a moc se na to těším," neskrývá nadšení muž, jenž si pro vzácnou příležitost nechal ušít i nový kuchařský rondon.

Všechny chody už má Hlavenka takzvaně v malíčku. Snažil se je především něčím doladit a vyšperkovat. „Jídla v menu jsme o něco vylepšili. Každý kuchař má svoje tajemství, takže vše prozradit nechci, ale nešetříme při vaření ani vínem či medem," odkrývá Hlavenka několik nezbytných ingrediencí.

Mikulovští ze Zámečku pohostí prezidenta i makovými koláči, vínem se speciální prezidentskou etikou, škvarkovou pomazánku a bořetickým a velkopavlovickým chlebem.

Autor: Aneta Beránková

27.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Břeclavští fotbalisté ukončili podzimní část šestigólovým debaklem

Emma Julie Gronzíková, 12. listopadu 2017, 22.30, 50 cm, 3140 g, Břeclav
6

Novorozená miminka Břeclavska 46. týdne 2017

ONLINE ROZHOVOR: Ptejte se ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého

Jižní Morava – Před čtyřmi lety se vrátil do Brna z pozice šéfredaktora Dvojky Českého rozhlasu. Jako ředitel Českého rozhlasu Brno má za sebou čtyři roky bez přestávky a teď právě pracuje na rozdělení brněnského a zlínského studia.

Po nehodě tří aut na dálnici D2 u Velkých Němčic odvezly sanitky čtyři zraněné

Velké Němčice – Dopravní nehoda tří osobních aut v neděli odpoledne částečně omezila dopravu na dálnici D2. Řidiči se střetli krátce po poledni nedaleko Velkých Němčic.

Impulsy k tetování jsou různé. Je načase zbavit se předsudků, říká tatér Musil

Blansko – Sklepní doupě s lehátkem, chatrné osvětlení a pofidérní muž s tatérskou jehlou. Tento obrázek tetovacích salonů nám často vnucují béčkové filmy. Zažité představě zcela vzdoruje salon blanenského tatéra Jiřího Musila. Spíše než jako tatérské studio působí dojmem luxusně zařízeného kosmetického salonu. V pečlivě uklizené místnosti, které vévodí černé křeslo, nás vítá sympatický hubený muž. Ačkoliv sám prosazuje při tetování vysoké hygienické standardy, pozastavuje se nad přemrštěností některých norem. „Zdá se mi zvláštní, že nikoho stejnou měrou nezajímá výtvarná stránka. Občas s nadsázkou říkám, že úředníkům je jedno, jestli tam vytetuji lejno, hlavně když bude sterilní,“ směje se Musil.

Svezení Populárem probudilo vášeň. Muzeum motorismu ročně navštíví 10 tisíc lidí

Znojmo – Starou stíhačku, parní lokomotivu a především desítky historických motocyklů, aut a rozmanitých strojů. To vše sesbíral a před vystavením obnovil majitel znojemského Muzea motorismu Jan Drozd. Návštěvníky do staré vodárny u znojemské přehrady láká už desátým rokem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT