Šestapadesátiletý rodák z Prešova se věnuje především zpracováním kovu a dřeva. „Dělat se dřevem není nejlehčí, protože velmi reaguje na prostředí, na podmínky a neustále pracuje. Já se jej snažím svázat do díla, aby dál nepracovalo a zůstalo v požadovaném tvaru," říká umělec.

Do Senátu letos přiveze kolem čtyřiceti padesáti výtvorů. „V roce 2010 jsem tam už výstavu měl. Tenkrát dopadla velmi dobře. Dokonce jsem se dozvěděl, že zaujala
i turisty z jiných zemí, kteří se do Senátu přišli podívat. Takové reakce mi dodávají sílu a povzbuzení do další práce. Je to pro mě pocta, že tam mohu opět vystavovat," usmívá se Břeclavan, jehož díla vlastní například i zpěvačka Lucie Bílá.

Nejtěžší je název

Inspiraci pro své tvoření čerpá především z přírody. „Někdy se jdu proběhnout 
v Poštorné po hrázi a pozoruji krajinu kolem sebe. Z přírody čerpám energii. Rovněž při sportu. Hraji i tenis nebo chodím s přáteli na Pastvisko. Další inspirací pro práci jsou pro mě samozřejmě ženy, jaro a také tvary dřeva. Někdy sám tvar dřeva napoví, co bych z něj mohl vyrobit," zamýšlí se Varga.

Právě zvláštní tvar dřeva dal vzniknout jednomu z jeho posledních děl, které nazval Slepá láska. „Představuje dvě mladé postavy. Poukazuje na to, jak se někdy mladí umí zaslepeně zamilovat a dělají chyby. Proto název slepá láska," vysvětluje oddaný řezbář.

Vymýšlení názvů je pro milovníka fotbalu, který sám působil v Tatranu Poštorná, jednou z nejtěžších částí. „I Picasso říkával, že nejhorší je pro něj vymyslet název. Aby vystihl podstatu díla," zdůrazňuje Varga.

Někdy je schopný pracovat i na čtyřech sochách zároveň. „Rozdělám všechny a podle náročnosti pokračuji. Když pracuji dlouho se dřevem, tak si potom odpočinu u kovu 
a naopak," popisuje tvůrce, který má svůj ateliér v břeclavském kulturním domě.

Vlohy k umění zdědil, jak říká, po svém strejdovi i dědovi. „Rád bych později učil své vnuky. Vypadá to, že se to u nás dědí přes generaci. Vždy, když přijdou do ateliéru, tak se jen dívají. Nikdy je nenapadlo něco shazovat. Už teď mají k umění vztah," pochvaluje si zájem dvojnásobný děda.

Výstava v Senátu potrvá do osmého června. „S Jaroslavem Švachem spolupracujeme na doprovodném programu. Jsem rád, že Praze ukážeme také břeclavský folklor," těší se.