Podíl lidí bez práce v Jihomoravském kraji stoupl na 4,2 procenta. Nejvíce šel za poslední období nahoru na Znojemsku, kde už je podíl nezaměstnanosti na více než šesti procentech. Naopak nejmenší zůstává tradičně na Vyškovsku, a to dva a půl procenta.

Jihomoravský kraj hlásí také po Moravskoslezském nejvíce nových nezaměstnaných, a to 5 534. „V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Došlo k postupnému útlumu sezonních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. V souvislosti s tím vzrostl počet mužů, kteří se hlásili do naší evidence," zmínil generální ředitel úřadu práce Viktor Najmon.

Nezaměstnanost na jihu Moravy v lednu opět stoupla.Nezaměstnanost na jihu Moravy v lednu opět stoupla.Zdroj: Infografika: Deník/Markéta Evjáková

Ze strany zaměstnavatelů podle něj přetrvává zájem o nové zaměstnance převážně ve výrobě, v technických a dělnických oborech, ale také v sociálních službách či ve zdravotnictví. „V meziročním srovnání byla situace na pracovním trhu v lednu 2022 příznivější. Došlo k poklesu počtu nezaměstnaných a naopak meziročně vzrostl počet volných pracovních míst,“ shrnul Najmon.

Pokud ekonoma Lukáše Kovandy lidé, kteří nyní ztratili zaměstnání, si jej velmi pravděpodobně zase rychle najdou. „Situace na trhu práce zůstává napjatá. O tom svědčí fakt, že zhruba 350 tisíc pracovních míst zůstává neobsazeno. Zhruba 250 tisíc z nich by mohli obsadit cizinci, avšak těch se kvůli pandemii, nepružné legislativě a nově i hrozící válce Ukrajiny s Ruskem nedostává ještě výrazněji než před koronavirovou pandemií," komentoval.

V úterý do ulic Brna poprvé vyjel speciálně vybavený měřící vůz. Pomůže zmapovat znečištění ovzduší ve městě.
Jak je znečištěné ovzduší v Brně? Do ulic vyjel speciální měřící vůz

Chybí například Ukrajinci ve stavebnictví. „Jistě by se uplatnili třeba i zahraniční manuální pracovníci v průmyslu. Ukrajinci se strachují o osud svých blízkých v domovině, kde hrozí invaze Ruska, proto se zdráhají setrvávat pracovně v zahraničí," doplnil Kovanda.