Ředitel velkobílovických Habánských sklepů Josef Svoboda přiznává, že červených přívlastkových vín z jihu Moravy bude letos pravděpodobně méně. „Zásadní je v tomto zdravotní stav vinice a její poloha. Starší výše položené vinohrady na tom byly lépe než níže položené mladší. Hodně záleželo i na výnosu. Cukernatost byla mírně níž z těch vinic, kde byl vyšší výnos hroznů. Spadlo více vody a cukr se tím pádem zředil,“ zdůvodnil Svoboda.

Ani podle rakvického vinaře Miloše Michlovského se z pohledu kvality vín skvělý ročník 2018 letos opakovat nebude. „Nic ale není ztraceno. Správný vinař má rezervu z výborných předešlých ročníků, může proto využít toho, co mu umožňuje vinařský zákon, a udělat například z pěti až deseti procent kupáž. Vzniknou tak jistě velmi dobrá vína,“ domnívá se Michlovský, který obhospodařuje vinohrady na Znojemsku, Velkopavlovicku i Mikulovsku.

Nad letošními ročníkem ale hůl neláme. „Moja stařenka se stařečkem vždycky říkávali, že se húsata a káčata počítajú až na podzim. S bílým vínem jsme měli hodně práce ve sklepě s odkalováním a filtrací. Uvidíme, jak na tom bude červené. Na konci sklizně sice byly bobule sem tam poškozené, ale pořád se závěr vydařil více než začátek, kdy chyběly cukry a praly se třísloviny s taniny,“ zhodnotil Michlovský.

Vůbec nejvíce se v České republice zkonzumuje bílých vín. Jejich spotřeba je přes šedesát procent. Zbývajících třicet procent připadá na červená vína a asi osm procent pak na vína růžová. Podle ředitele Vinařského fondu právě spotřeba růžových vín stoupá. Před deseti až patnácti lety přitom tvořila jejich spotřeba jen 0,8 procenta.

Že bylo počasí letošního pozdního léta pro vyzrávání modrých odrůd horší, potvrdil i ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

„S předčasnými soudy bych byl ale opatrný. Nesmíme zapomínat, že posledních pár let jsme měli výrazně více slunečního svitu než bývá běžné. Nyní přišel jeden klasický rok a už o něm hovoříme jako o špatném. Potíže měli ti vinaři, kteří neredukovali a měli vyšší násadu. Zde byla cukernatost hroznů skutečně nižší. Ovšem jsem přesvědčený o tom, že i nyní budeme mít velmi dobrá červená vína, jen s nimi bude třeba více pracovat,“ zhodnotil Machovec, který odmítá slova některých vinařů, že se letos červené víno kvůli nezájmu a horší úrodě nevyplatí vyrábět.

Podobně to vidí i ředitel velkobílovických Habánských sklepů, kde se soustředí z velké části právě na výrobu červených vín. „Říci, jaká letošní červená vína budou, je ještě brzy. Teprve jsme dosbírali poslední odrůdu, Frankovku. Aktuálně máme zaplněné všechny vinifikátory na červená vína, dochází k odbourávání kyseliny jablečné. Barevnost vypadá velice dobrá,“ sdělil Svoboda.

Nešťastnému ročníku 2014 se letošní úroda ani podle Michlovského určitě neblíží. „Tehdy hrozny trpěly na plísně, vína doprovázely ostré kyseliny. Nyní i bobule, které jsou jakkoli poškozené, lze konzumovat. Nejsou v nich acetáty ani těkavky. Spíše jde o plísně, které jsou ušlechtilejšího charakteru,“ naznačil rakvický vinař.