Transplantační vůz převážně vozí plíce a játra a to včetně konkrétního chirurgického týmu Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie do nemocnic v Olomouci, Hradci Králové, Praze ale i v Bratislavě. „Vzhledem k posunu technologií v urgentní medicíně dopředu je potřeba i modernizace těchto technologií. Toto nové auto je schopné v budoucnu převážet například i bijící srdce," upřesnila mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová.

Druhý vůz poslouží pro ošetření až šestnácti zraněných lidí najednou. „Vozidlo nám usnadní práci, protože budeme schopní ošetřit více pacientů s lehčím poraněním najednou. Naopak kolegové s normálními vozy si vezmou na starost ty nejvážněji postižené případy," vysvětlil záchranář z Biohazard týmu Vladimír Husárek.

Prodej respirátorů.
Brňané se vrhli na brzy povinné respirátory. Zatím jich máme dost, tvrdí lékárny

Velkokapacitní vozidlo obsahuje kyslíkovou terapii pro dvanáct pacientů a v následujících měsících bude doplněno o přístroje pro umělou plicní ventilaci a monitor životních funkcí. Členové speciálního Biohazard týmu do nemocnic převezou až čtyři sedící pacienty a dva na nosítkách.

Speciální sanitka poslouží k mimořádným událostem, při kterých dojde k hromadnému poranění více lidí. V minulosti se tak stalo například před dvěma lety při srážce trolejbusu a tramvaje v brněnské Křenové ulici, nebo když v roce 2016 hořel bytový dům na Žižkově ulici. „Další události, kdy bude toto vozidlo využito, jsou například požáry ve výškových budovách, kulturních a sportovní akce nebo jakákoliv situace, kde dojde k poranění více osob najednou," dodala ředitelka jihomoravské záchranné služby Hana Albrechtová.

Očkování seniorů proti covidu-19 v očkovacím centru na brněnském výstavišti.
Miliony pro očkovací centra na jihu Moravy: fungovat začnou začátkem března

Cena za jedno velkokapacitní vozidlo se pohybuje okolo šesti milionů korun. Včetně zdravotnické výbavy sanitka obsahuje také stožár dosahující až tří metrů a naviják o nosnosti devíti tun. Na rozdíl od transplantačního vozu bylo financováno ministerstvem zdravotnictví.

Auto v hodnotě téměř dvou milionů korun na přepravu orgánů hradil Jihomoravský kraj. Podle radního pro oblast zdravotnictví Jiřího Kasaly dodá další sanitní vozidla pořízené koncem loňského roku. Zároveň kraj plánuje podat žádost o dotaci na dalších patnáct sanitek.

BARBORA PEŠTÁLOVÁ