V brněnském asistenčním centru pomoci zatím dobrovolníci odbavili přes sedm tisíc potřebných. Podobné množství lidí dostalo také víza, která jsou v Česku potřebná mimo jiné kvůli možnosti ucházet se o zaměstnání. „Uprchlíky nejdříve čeká registrace u cizinecké policie, čímž si zároveň splní ohlašovací povinnost. Poté jim pracovníci odboru azylové a migrační politiky vyřídí víza, se kterými souvisí i státní zdravotní pojištění,“ uvedla mluvčí policistů Petra Ledabylová.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich v pondělí upozornil, že je potřeba nastavit efektivní formu peněžní pomoci. „Když se vyhlásí nouzový stav, ministerstvo financí krajům standardně vyplácí peníze. Dostali jsme se k tisícovce ubytovaných v Jihomoravském kraji. To stojí denně řádově milion korun, a to nepočítám provoz asistenčního centra. Jsme schopni tyto záležitosti předfinancovat, ale ne ufinancovat,“ upozornil Grolich.

Brněnská fotografka Majda Slámová se v úterý vrátila z války na Ukrajině. Vojáci ruské armády na ni stříleli z pár metrů. Stihla se schovat do nejbližšího krytu.
Na Ukrajině jí šlo o život: Rusové nám prostříleli auto, říká fotografka z Brna

Část ukrajinských běženců se v posledních dnech stala už legálními přistěhovalci. V loňském roce žilo na jižní Moravě přes čtyřiašedesát tisíc cizinců, meziročně jejich počet stoupl o více než pět a půl tisíce. Nejpočetnější skupinu tvořili právě Ukrajinci, hned po nich následovali migranti ze sousedního Slovenska. „Pomáhá geografická a jazyková blízkost i o něco větší pracovní příležitosti u nás,“ vysvětlila socioložka Marie Jelínková.

Legální migranti na jihu Moravy loni:
64 065 celkem
17 632 Ukrajinců
15 096 Slováků
4 963 Vietnamců

Loni podle ní Ukrajinci mířili do Česka především kvůli napjaté společenské situaci a poptávce po flexibilní síle na zdejším pracovním trhu. Nejvíce cizinců vykonává pomocné práce, případně částečně kvalifikované, jako obsluhu strojů u řemeslníků.

Někteří z legálních přistěhovalců však mnohdy povolenou dobu pobytu překračují, a stávají se tak migranty nezákonnými. Loni se jejich počet ve srovnání s předchozím rokem zvýšil o více než polovinu, nelegálně do země přicestovalo přes jedenáct tisíc běženců. „Z pohledu státní příslušnosti se nelegální migrace dopouštějí nejčastěji Ukrajinci, Moldavané, Afghánci, Syřané a Vietnamci,“ vyjmenovala mluvčí cizineckých policistů Renata Grecmanová.

Mezi jednotlivými kusy nábytku se objevují i velmi nekvalitní.
Odpad místo pomoci: do nábytkové banky v Brně vozí i rozbitý nábytek, podívejte

Nelegální migranti na jihu Moravy loni: 992 celkem; nejčastěji Ukrajinci, Moldavané, Afgánci, Syřané a Vietnamci

Krajští policisté odhalili necelou tisícovku migrantů bez platného povolení k pobytu, při tranzitní nelegální migraci přes české území pak přes tisíc tři sta lidí. „Z hlediska směru na pozemní hranici převládl vstup ze Slovenska, dále je jednalo o přílety z Řecka a vstup z Rakouska. Naprostá většina uvedla za cíl své cesty Německo. K přepravě běženci nejčastěji využívali nákladní a osobní auta nebo letadla,“ dodala Grecmanová.