Seznámení s tím, kolik práce ho čeká, nicméně rozdýchal. V aukci ministerstva obrany pak řopík vydražil za asi dvaačtyřicet tisíc korun. „Chtěl jsem získat netradiční místo na občasné přespání v případě cyklovýletů v létě. Zlákala mě i zpevněná cesta vedle, nedaleké malé vlakové nádraží ve mně vzbuzovalo vzpomínky na dětství,“ vysvětlil Deníku Rovnost Mašek s tím, že využití mělo být nekomerční.

Pro obnovu řopíku potřeboval odkoupit pár metrů pozemku okolo bunkru. „S úpravami cizího pozemku na své náklady mám špatné zkušenosti,“ zmínil muž.

U vedení Březí narazil. „Radní žádost zamítli bez bližšího vysvětlení,“ podivil se Mašek.

Ilustrační foto
Zdražování elektřiny a benzínu? Kvůli Trumpovi i blahobytu

Vysvětlil si to tím, že jako rodák z Karlových Varů možná ve vesnici na Břeclavsku působí podezřele. Kvůli transparentnosti proto zřídil webové stránky o příběhu tohoto řopíku. A další žádost přivezl na radnici osobně. Znovu však nepochodil.

Mašek se přitom už na bunkru dal do práce. „Odstranil jsem mech z jeho povrchu, seškrábal staré vrstvy nátěrů, opravil padající omítky, koupil mříže a pancéřové dveře. Začal jsem upravovat i bezprostřední okolí. Vykácel jsem náletové dřeviny, odvezl odpadky, srovnal terén,“ vyjmenoval.

Pod tíhou zklamání kvůli nezájmu vedení obce se Mašek nedávno rozhodl práci odpískat. Přestože jej na sociálních sítích několik lidí podpořilo. „Nerozumím tomu, proč obec Březí má problém prodat pozemek v okolí. K čemu jim je? Můžou být rádi, že někdo řopík koupil a na své náklady opraví,“ napsala třeba Kristýna Grulichová.

V srpnu šance na zkulturnění místa znovu ožila. Starosta Březí Petr Sýkora v úterý uvedl, že zastupitelé ještě projednají, zda Maškovi obecní pozemky prodají. „Obnova řopíku může pomoci seznámit lidi s historií,“ řekl starosta Rovnosti.

Mašek rozhodnutí uvítal. „V pořadí třetí a zároveň poslední žádost o pozemek pošlu po říjnových komunálních volbách,“ dodal.

Bunkry v jihomoravském příhraničí skupují i podnikatelé. Pozornost nedávno přilákala malá vojenská pevnost u Vratěnína na Znojemsku. Výtvarník Ondřej Bělica se souhlasem majitele loni kus řopíku uřízl, což vyvolalo nevoli příznivců vojenské historie. Mnohé řopíky se návštěvníkům otevírají u příležitosti Dne pevnostních muzeí.

Okupace srpen 1968. Ilustrační foto.
Padesát let od invaze vojsk do Československa: podělte se s námi o vzpomínky