Poté od dědy dostal menší vinohrad. „A náhodně se mi přes kamaráda naskytla možnost odjet pracovat do dvou vinařství ve Španělsku. Strávil jsem tam skoro tři měsíce. A právě tam jsem zjistil, že víno se dá dělat na úrovni a organizovaně, i když v malém množství," tvrdí šestadvacetiletý vinař z Hustopečí.

Zkušenosti pomohly

Vystudoval střední průmyslovou školu a vysoké učení technické. „Takže nic, co by bylo nějak propojené s vínem. Účastním se ale různých odborných přednášek a plánuju se dál vzdělávat. Aktuálně se poohlížím po studiu enologie v zahraničí," prozrazuje Fabig, který se mimo jiné zajímá i o gastronomii.

Za titul bílého Hustopečského městského vína je rád. „Snažím se a má to velkou souvislost s tím, že chci vyrábět vína, která by odpovídala hustopečské vinné oblasti. A toto ocenění mě nyní utvrdilo v tom, že se mi to daří," usmívá se muž, který ve volném čase rád sportuje. V létě hraje tenis a v zimě lyžuje nebo jezdí na snowboardu.

Specializuje se na několik málo odrůd. „Protože pak mě netlačí čas a můžu se jim věnovat naplno. Nejvíc mi pomáhají právě prarodiče. Bez nich bych to všechno nestíhal. Do vinohradu, na etiketování, vinobraní a do sklepa mám pak brigádníky," vysvětluje Fabig. Pomáhají ale i rodiče a bratr. „Připravovali mě na to, že to nebude jednoduché. Když jsem se vrátil ze Španělska, viděli mé zapálení a mé zkušenosti na ně zapůsobily," dodává vinař na závěr.

Městská vína pro rok 2014 posuzovala odborná komise ze čtrnácti přihlášených vzorků.