Vranovice jsou pod dozorem kamery a fotopastí. Důvod je předvídatelný: případ dvojice vandalů, kteří před loňskými dušičkami zdemolovali tamní hřbitov.

Dokončený spis si již převzal žalobce. „Navrhli jsme je obžalovat z trestných činů poškozování cizí věci, výtržnictví a hanobení lidských ostatků," potvrdil Břeclavskému deníku policejní mluvčí Pavel Šváb.

Pátrání po vinicích, kterým hrozí až tři roky vězení, Vranovičtí bedlivě sledovali. Není divu. Mladíci za sebou nechali zkázu, jakou lidé v obci nepamatují. Vyčíslená škoda je pět set tisíc korun.

„Ptal jsem se před měsícem, kdy to ještě nebylo u soudu. Občas jsem se obrátil na policii, jak je to daleko. Řekl bych ale, že to u nás zajímá všechny. Byl to impuls, po němž jsme pořídili fotopasti a jednu kameru. Tu jsme dali k vlakovému nádraží, kde je velký pohyb. Odborníci nám poradili, že tam bude kamerový záznam vhodnější," říkal starosta Vranovic Jan Helikar.

Online kamera

Zařízení jsou v provozu od toho týdne. Zastupitelé se na jejich pořízení shodli, živější diskuzi vyvolal až počet a druhy techniky. „Řešili jsme to zejména z legislativní stránky. Že by si ale někdo stěžoval, že bude pod dozorem, to ne. Od lidí nemáme žádnou negativní reakci," přidal se druhý muž obce Drahomír Dofek. Vranovickou pokladnu stála novinka více než padesát tisíc korun. Vyplatí se? Představitelé obce jsou přesvědčení, že ano. Jedna fotopast „pohlídá" například parkoviště u obecního úřadu, kde se podle Helikara několikrát vyřádil sprejer. Pod dohledem bude nově také venkovní posilovna. „Zařízení lze ale kdykoliv přemístit, což je technicky nenáročné," upozornil starosta.

Snímky budou vyhodnocovat zaměstnanci firmy, která zařízení dodala. Pozornost zvýší zejména v momentech, kdy dojde k vandalismu. „Obraz z kamery pojede online na obrazovku firmy sídlící v Pohořelicích," sdělil Helikar.

Je třeba plošina

Snímací zařízení jsou od loňského roku například v Břeclavi. Je s nimi práce, ale vyplatilo se. Fotopasti nedávno zachytily více než devadesát lidí, kteří vyhazovali věci ke kontejnerům na bioodpad. Čeká je pokuta. „Na druhou stranu je přemístění zařízení potřeba plošina, baterky také nevydrží věčně. Je to složitější, ale přináší to pozitiva,"oznámil velitel strážníků Stanislav Hrdlička.

Za tři týdny zůstalo v paměti přibližně pět a půl tisíce fotek, které musí strážníci prohlédnout a vyhodnotit. O zakoupení dalších fotopasti neuvažují. „V kombinaci rozšiřujícího se kamerového systému je to dostatečné," uzavřel Hrdlička.