„Ua ua ua ua ua. Pojďte, pojďte, bledé tváře," ujímá se naší skupinky indiánka a mává tomahawkem směrem do zámku. V rýmech a s humorem láká všechny na to, co je vevnitř čeká. Na děti platí, že se zpět možná už nevrátí.

Batman, či Zeman?

A pak už následuje smršť jako v bláznivém kabaretu. Baron Prášil na spřežení žraloků, pět kanibalistických neděl v balóně, cesta na Měsíc i do středu Země, princezna Šedorezáda či ukrutný boj Kapitána Nema s krakaticí, která má chapadla jako mopy.

„Tak to máme elixír na neviditelnost, který funguje, jen když lidé zavřou oči. Vy jste ale chtěla nápoj, který přiměje lidi pracovat a nestěžovat si. Superman, Batman, Zeman. To není ono… Ha, už to mám, elixír kapitalismu," užívá si svou roli popleteného alchymisty průvodce Martin Sítek. Výsledek je ale opět jiný.

Podobně jako další jeho souputníci udivuje návštěvníky hereckým výkonem. Přestože průvodci až na výjimky získali divadelní zkušenosti až při nočních prohlídkách zámku, jsou skvělí. Žádné trapné pitvoření, přepjaté grimasy a laciný humor. Zábava jako ve studentském divadle. Jako kulisy navíc slouží unikátní interiéry lichtenštejnské památky. Zkrátka fantastická podívaná.

Byť za sebou chodí turnusy návštěvníků po dvaceti minutách, vše běží jako na drátkách. Nejvíce se baví děti, které za provádějící Nšo-či běží s očekáváním dalšího zábavného dobrodružství v očích. „Jsem na nočních prohlídkách poprvé, ale bavím se skvěle. Ani si nestihám prohlížet zámek, kde jsem dlouho nebyla. Pozornost stále míří k průvodcům v kostýmech," užívá si noční návštěvu i pětadvacetiletá Klára Růžičková z Břeclavi.

Ovace sklízí i netradiční příběh Kiplingovy Knihy džunglí a záhada určená pro Sherlocka Holmese. Ostatně jako všechny slavné příběhy, kterým v Lednici vdechli aktuálnost a vlastní humor. „Noční prohlídky letos pořádáme už šestým rokem. Poněvadž je o ně velký zájem, budeme hrát i příští víkend. Řekli jsme si totiž, že je taky škoda sehrát vše připravené jen dvakrát," uklidňuje ty, kteří tento víkend zábavu propásli, Tomáš Uher, jenž stojí za scénáři a režií prohlídek.

Pak už zbývá jen přispět na pleny pro povaleče a vyrazit do letní noci. S neodbytnou potřebou vzít po letech do ruky Verneovku či Mayovku.