Tamní rybníkářství prodává ryby celoročně také ve své podnikové prodejně ve Velkém Dvoře u Pohořelic. Před Vánocemi zvyšuje kvůli vyššímu zájmu délku pracovní doby 
a taktéž se posiluje o stánkový prodej před prodejnou.

V pátek začali s prodejem kaprů v lednické prodejně Rybářství Hodonín. „Už v minulých letech jsme zrušili kategorie první třída a výběr. Nyní prodáváme kapra za jednotnou cenu osmdesát korun za kilogram. Urychluje to prodej a lidé nepřepočítávají každou korunu," uvedl obchodní náměstek hodonínského rybářství Jiří Janoštík.

I pohořelický Osička potvrdil, že u kaprů zachovali loňské ceny. „Ve stáncích stojí kapr výběr devětaosmdesát korun, kapr první třídy o deset korun méně," vyčíslil.

Kapr je před Vánocemi už tradičně nejžádanější rybou. 
I na Břeclavsku. „Chce jej devětadevadesát procent našich zákazníků," odhadl Osička.

vybraná místa prodejeod 18. prosince: prodejna Rybářství Hodonín 
v Lednici
od 19. prosince: stánek Rybníkářství Pohořelice u Tesca v Břeclavi a v sádkách Hlohovec
od 21. prosince: stánek Rybníkářství Pohořelice u Tesca v Mikulově, Billy v Mikulově i Břeclavi a na nábřeží 
v Břeclavi

Jako každý rok jej bude jíst čtyřiadvacátého prosince 
i Michal Švrček z Velkých Bílovic. „Kapra nechám pár dní plavat ve vaně. Až v úterý ho klepnu a očistím," uvedl muž.

Kapra dělají u Švrčků smaženého s bramborovým salátem. „Šupiny usušíme a potom dáme do peněženky," popsal další tradici.

Prodejci jsou na předvánoční kapří šílenství připravení. „Jenom v hodonínské prodejně máme přes dva a půl tisíce metráku kaprů," vypočítal Janoštík. Zájem o koupi ryb se podle něj každým dnem zvyšuje. „Největší nápor však vypukne až v pondělí a v úterý," ví ze zkušenosti.

Kromě kapra se někteří lidé ptají i na další ryby, aby si zpestřili vánoční tabuli. Podle Osičky je jich ale pouze zanedbatelné procento. „Nejvíce vyhledávanou chuťovkou je candát, čemuž pak odpovídá také výše ceny. Do povědomí obyvatel se dostal i amur nebo štika. Máme ale i pstruhy nebo tolstolobiky," poodhalil Janoštík široký výběr.

Mezi ty, kteří kapra na Vánoce rádi oželí, se řadí třeba Magdaléna Michalicová z Moravského Žižkova. „Na Štědrý den koupíme filé nebo lososa. Kapra bude mít jenom otec," přiznala.

Zejména u kaprů většina lidí stále preferuje nákup živých ryb. „V poslední době však narůstá i procento těch, kteří dávají přednost zpracované rybě. U nás na prodejně dostanou kapry zpracované na půlky, na filety nebo na podkovy. Na přání zákazníků jim můžeme ve stánku živou rybu klidně i vykuchat," připomněl Osička dnes už běžnou službu prodejců.