Kádě se šplouchajícími se šupináči najdou letos Jihomoravané na tisícovce míst. To je celá třetina z celkového počtu v republice. Podle prodejců by ale neměli s pořízením otálet. „Pokud nechají nákup na poslední chvíli, riskují, že ryby už nebudou. Museli jsme stopnout i rezervace na jejich zpracování, nestačí nám na to kapacity ani chladící boxy,“ sdělil v úterý Deníku Rovnost Miroslav Žampach z prodejny v Hodoníně.
Cena kaprů:
* Letos se navýšila o 10 až 12%, asi o 10 korun za kilogram živé váhy
* Na stáncích zaplatí lidé od 95 do 99 korun za kilogram
* Výběrové větší kusy ryb stojí kolem 110 korun za kilogram
* Za zpracování zaplatí lidé kolem stokoruny
Podle něj je letos ryb méně. To potvrdil i obchodní náměstek Rybnikářství Pohořelice Pavel Míšek. „Celorepublikově je úroda nižší, kvůli chladnému období v sezoně. Méně je hlavně kaprů první třídy. Jsme ale připravení a všechny objednávky pokryjeme,“ ujistil Míšek.
Na stánky si ze sádek rybnikářství ve Velkém Dvoře prodejci odvezou více než pět set tun ryb. Od úterý tam blízkou podnikovou prodejnu posílil i venkovní pult. Kvůli množství aut správci zřídili další parkoviště ve dvoře podniku. „Chci Pohořelického lysce, tak tříkilového, raději dva,“ přišel si tam pro štědrovečerní večeři například Lubomír Straka.
Živí kapři s ním odcestovali autem v nádobě s vodou. „Často si lidé odnesou ryby živé, dají si je do vany, třeba kvůli dětem,“ poznamenal prodejce.
O zákazníky ani drobná přání tam v úterý neměli nouzi. „Dejte mi jen pár šupinek, živého kapra nechci. A v obchodě už porcované nemají,“ tvrdil zklamaně starší muž u stánku.
Obrovský zájem potvrdil i vedoucí tamní prodejny Jiří Patočka. „Doposud se lidé jen trousili, dnes to ale nabírá na obrátkách. Asi polovina požaduje živé ryby, další půlka chce porcované nebo zbavené kostí,“ sdělil v rychlosti od fronty zákazníků.
Třeba rovnou filety jsou schopni zpracovat z vybraného kousku z kádě i prodejci na náměstí u kostela v Pohořelicích. „Zatím je klid, ale očekáváme nápor těsně před Vánoci. Loni v Břeclavi stáli lidé třeba dvě hodiny frontu u stánku na zpracování kapra. Neměli by to nechávat na poslední chvíli,“ doporučil s keserem ponořeným ve vodě Vladimír Berník ze stánku.
Na prodejce dohlíží inspektoři
Za ryby si lidé letos připlatí. „Zhruba o deset až dvanáct procent více než loni. Na stánku to může dělat asi deset korun navíc,“ potvrdil Pavel Míšek. V průměru stojí kilo živé váhy kapra od 95 do 99 korun, výběrové kousky asi o deset korun víc. K tomu je třeba připočítat náklady na zpracování, pokud je zákazník požaduje.
Se zahájením prodeje ryb se vydali ke stánkům i veterinární inspektoři. „Jako obvykle se zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Kontrolovány budou také hygienické podmínky prodeje,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
Obchodníci s rybami letos nahlásili úředníkům téměř tři tisíce prodejních míst v celé republice, více než v předchozích letech. „Letos by se nejvíce stánků s kapry mělo objevit v Jihomoravském kraji, na který připadá téměř třetina všech prodejců v republice,“ dodal mluvčí Vorlíček.