„Obal, který jsem s sebou přivezla, je takový malý bonus pro moje příznivce. Čerstvě mi ho vydavatelství poslalo e–mailem a mně samotné se moc líbí,“ svěřuje se s radostí v hlase Janečková, která se živí jako školní psycholožka.

Pero teprve dvaatřicetileté spisovatelky se často opírá o reálné zážitky a zkušenosti ze života žen nebo o historická fakta. „Jak tak kráčím životem, tak potkávám zajímavé lidi a vnímám jejich příběhy, které se mnohdy až po určité době ocitnou na papíře. Někdy je potřeba posečkat i rok, než člověk celou věc pochopí a může jí dát knižní podobu,“ vysvětluje autorka románů Osudová přitažlivost, Srdce v písku, Manželské okovy nebo Unesená.

Poslední zmíněná kniha, Unesená, je jedinou, která vychází ze života spisovatelky. Janečková se coby osmnáctiletá dívka stala obětí únosu a její hrůzostrašný příběh byl i tématem 13. komnaty Kláry Janečkové ve známém pořadu České televize.

Nejpyšnější je však spisovatelka stále na svou první knihu Ďábelská tvář, kterou psala dva roky do šuplíku, a díky níž získala v roce 2002 ocenění prvotiny roku. „Neměla jsem odvahu ji někomu ukázat. K jejímu vzniku vedla skutečně tvrdá cesta,“ přibližuje Janečková.

Jako školní psycholožka píše také řadu odborných článků. Její příspěvky se v podobě povídek často objevují i v ženských časopisech. Články pod jejím jménem lze však najít také v magazínech věnujících se historii. „Historie je moje láska,“ usmívá se sympatická dvaatřicetile­tá žena.

Nejbližší Literární kavárna se bude věnovat 110. výročí narození spisovatele a laureáta Nobelovy ceny Jaroslava Seiferta. Začátkem října se návštěvníci mohou těšit na týden knihoven. Hustopečští pro ně připravují řadu akcí se zajímavým programem.

KATEŘINA KOPOVÁ