Šestačtyřicetiletý vinař Radek Sedláček z Kurdějova vinaří už čtyřiadvacet let, profesionálně tři roky. Je ženatý, má dvě děti a hospodaří na jednom hektaru vinic. Polovinu produkce získává z nakoupených hroznů. Pod značkou Vinný sklep Kurdějov vyrábí asi deset tisíc lahví vína ročně, a to jakostních i přívlastkových.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Vyrůstal jsem ve vinařské rodině již od dětství, a proto jsem měl k vínu a k vinařství hodně blízko. Musel jsem pomáhat ve vinici i ve sklípku. Po osamostatnění jsem pomalu začal budovat své vinařství. Takže díky mému dědovi a hlavně otci mi vinaření přirostlo k srdci.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Je to hlavně dělat víno srdíčkem a přistupovat k výrobě vína šetrně. Nechat přírodu přírodou a zasahovat do vína co nejméně. Každý zákrok navíc vínu něco odebere.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Nemyslím, že existuje nějaké pravidlo. Snažíme se vyrábět pro zákazníky vína přírodní, se svým charakterem a vůní. A to je podle mého názoru ta pravá cesta, kterou se snažíme jít. Pokud je zákazník spokojený, tak je spokojený i vinař.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Víno mám rád a dá se říct, že je to jediný alkohol, který si dám. Denně vypiji jednu láhev vína. Bohužel denně jezdím autem, a tak relaxuji při skleničce dobrého vína až k večeru. Je škoda, že u nás v zemi není povoleno aspoň nepatrné množství alkoholu za volantem, jako například v Německu a Rakousku. Víno by mělo být hlavně doplňkem stravy, a ti co řídí, nemohou dobré jídlo zapít vínkem. Víno patří mezi nejzdravější alkoholické nápoje.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Krásné chvíle jsou pro vinaře, když se práce daří jak ve vinici, tak ve sklípku. Největší radost mám, když zákazníkům naše víno chutná. Je to pro mě největší odměna.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Každý úspěch potěší. Na výstavách, nehledě na prestižnost, ocenění pohladí na srdci. Ale jak už jsem říkal, odměnou je, když se zákazník vrací k nám do sklípku. Nastartuje mě to do další práce.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Mám rád tradiční odrůdy s moderní metodou zpracování. Určitě si myslím, že do světa bychom měli jít s našimi tradičními odrůdami.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si každého poctivého vinaře, u kterého je vidět ve víně srdíčko. Mým vzorem je určitě Vítek Sedláček z Vrbice, Ludva Maděřič z Moravského Žižkova, Staňa Omasta z Boleradic. Jsou to pracovití a poctiví vinaři.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Určitě mám v plánu rozšířit vinařství a zvednout produkci. Můj syn začal studovat vinařskou školu v Lednici, tak doufám, že naše rodinná vinařská štafeta bude pokračovat.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Pro dnešní teplý letní večer bych doporučil Rosé Zweigeltrebe kabinetní, protože je suché, má svěží kyselinku a voní po čerstvých jahodách. K tomuto vínu se hodí lehčí sýry a bílé maso.

Radek Sedláček