Obhospodařuje více než čtyři hektary vinic a ročně vyrobí zhruba dvacet tisíc lahví. V oboru podniká od roku 1993, kdy koupil prvních deset arů vinohradu. Je ženatý, má 39 let, dceru Gabrielu a vede Vinařství Blažek v Kosticích.„Dělám zemská, jakostní a přívlastková vína," představuje se kostický vinař v rozhovoru pro Břeclavský deník.
Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vinařství jsem se dostal, když jsem od mého strejdy odkoupil vinohrad z důvodu jeho vážného onemocnění. Tato práce mě začala bavit a od té doby se snažím naše vinice rozšiřovat.
V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Dobré víno vzniká již ve vinohradě vypěstováním kvalitního a zdravého hroznu.
Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Vše dělat s láskou a poctivostí.
Kolik vína denně obvykle vypijete?
Záleží na okolnostech. Některý den vůbec nic a někdy třeba i celou sedmičku.
Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější chvíle jsou, když zákazníkovi víno chutná a řekne to vinaři přímo do očí. Nejhorší chvíle jsou, když přijde krupobití nebo jarní mráz jako loni. To je člověk úplně bezmocný, protože nemůže nic dělat.
Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Vážím si všech ocenění, která jsem doposud získal.
Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Jsem zastáncem starých odrůd. Co se technologie týče, zastávám něco ze starých metod a něco z nových metod zpracování.
Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si všech poctivých vinařů, protože vinařství a práce s tím spojená je každodenní dřina.
Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost samozřejmě myslím. Neustále se snažíme něco budovat a modernizovat. Mám jednu dceru a ta je spíše studijní typ, jestli jí vinařina přilne k srdci, je zatím ve hvězdách.