„V letošním roce půjde do obchodů, vinoték a restaurací celkem 175 vzorků Svatomartinského vína,“ uvedla manažerka projektu Petra Vaňková.
Protože jedenáctý listopad vyšel letos na úterý, budou se na většině míst mladá vína opatřená značkou Svatomartinské otevírat až o víkendu. Třeba Hotel Kraví hora v Bořeticích na víkend nečeká, a tak pořádá svatomartinskou slavnost s ochutnávkou Svatomartinských vín už v úterý – stylově v jedenáct hodin a jedenáct minut.

Zájemci najdou od úterka Svatomartinská vína, kterých letos naši vinaři připravili na trh přes osm set tisíc, také v mnohých vinotékách a restauracích.
Podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra ve Valticích Marka Babisze lze mladá Svatomartinská vína totiž velmi dobře kombinovat s mnoha jídly české a moravské kuchyně. Bílá a růžová vína můžeme podávat jak k rybám (candát, losos), tak i k propečené husičce. Bude však záležet na tom, jakou úpravu jídla zvolíte.

Červené k tučnému

„Červené Svatomartinské víno bych doporučil spíše k vydatnějším tučnějším jídlům nebo k jídlům se švestkovou či povidlovou omáčkou,“ říká Babisz.
Oslavy provázející uvedení Svatomartinského vína na trh nejsou jen novinkou posledních let, ale tradiční událostí s hluboko do historie sahajícími kořeny. S vítáním nového vína se začalo už na dvoře císaře Josefa II. Tehdy totiž končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba. Její pokračování se pak dojednávalo při skleničce v té době již jiskrného vína, se kterým se mohlo také poprvé přiťuknout.

V dnešní době musí vinaři, kteří se ucházejí o značku Svatomartinské, nejdříve poskytnout vzorky mladých vín k degustaci. Odborníci na základě poměrně přísných kritérií rozhodnou, která vína splňují dané požadavky a která jim naopak nedostála. Pokud vína prošla, mohou vinaři a vinařské firmy opatřit lahve vinětami se znakem a názvem Svatomartinské.

Letos degustační komise hodnotila celkem 205 vzorků vín z moravských a českých vinic. „Do letošního ročníku se přihlásilo třiaosmdesát vinařských firem. O známku Svatomartinské se ucházelo devětasedmdesát bílých vín, osmasedmdesát červených vín a osmačtyřicet vzorků vín růžových. Z dvou set pěti vzorků získá licenci sto sedmdesát pět dohromady od osmdesáti firem,“ vypočítal hlavní sommelier Národního vinařského centra.