Společensko-sportovní akce už začíná být kultovní. Sjíždí se sem nejen profesionální posádky, které soutěží v celoročním seriálu o body do Dragon Boat Grand Prix, ale i firemní posádky nebo jednoduše party přátel.

Na chvostu

Přesně taková parta byl i tým Břeclavanů nazvaný „Los Retardos". „Sešli jsme se speciálně na závod, jen jako parta známých. jen čtyři jsme měli dřívější zkušenost s pádlováním, zbytek v lodi seděl poprvé. Podle toho taky vypadal výsledek, byli jsme mezi pětatřiceti amatérskými posádkami druzí od konce. To nám ale náladu rozhodně nepokazilo," smál se devětadvacetiletý Břeclavan Pavel Pavelka.

Jak naznačil, po postavení stanů a pátečních trénincích čekala na závodníky i návštěvníky kempu ochutnávce místních vín. Druhý den už dvacetičlenné posádky, v nichž musely být minimálně čtyři ženy, odjely několik rozjížděk na sprinterské dvousetmetrové tra­ti.

„Měli jsme pouze jeden karambol, kdy se srazili kvůli chybě kormidelníka dvě lodě, jinak nic vážného," potvrdil ředitel závodu Tomáš Dvořák.

Do vody jen sami

Druhý den se pak v zátoce u yacht clubu jel závod na kilometr na dva okruhy i s otočkami kolem bójek. Divácky atraktivní soupeření čtyř posádek, v nichž nebyla nouze o předjíždění, ale žádnou další srážkou neskončila. Koupání ve 24°C teplé vodě se tak dělo výhradně dobrovolně.

Částečnou novinkou byly vložené dětské závody, na místě se sestavily hned tři posádky. „Tam vidíme možnost rozšíření a oživení závodů, trošku je podpořit, protože dětská posádka o šestnácti lidech se těžko skládá. Musí pomoci i rodiče, kteří zatíží loď," vysvětluje Dvořák a přiznává, že se o víkendu moc nevyspal.

„Hudba hrála do půl čtvrté do rána a ani to některým nestačilo. Hvězdou večera byl Petr Kolář, který zahrál hodně nad rámec toho, co musel," připustil ředitel závodu.

„Víkend byl celkově náročný, protože po sobotních sprintech pořadatelé připravili koncert, slavilo se do ranních hodin. A pak nás čekal v neděli ještě vytrvalostní kilometr. To byla makačka. Přestože jsme dojeli, tak nás nakonec diskvalifikovali, protože jsme nenašli bubeníka a jeli bez něj," připustil Pavelka, že jejich asi pětiminutové snažení vyšlo nakonec nazmar.

Dvořák už nyní přemýšlí, jak překonat letošní úspěšný ročník a připravit ten jubilejní desátý. „Časově to asi šlo, ale kapacitně už není moc kam závody nafouknout. i kemp byl plný. Maximálně bychom zvládli ještě čtyři pět posádek. Víc už ne," dodal.