Pod stan nebo do chatek? Autokempy v břeclavském regionu v letošní sezoně nabídnou návštěvníkům kromě letní pohody i zajímavé kulturní akce. A některé také úplně nová lákadla.

„Máme v plánu uspořádat několik country večerů. Nebo posezení u cimbálové muziky," informovala například vedoucí autokempu Apollo Irena Sadílková.

Novinky však v turistickém areálu mezi Lednicí a Břeclaví nechystají. „Držíme se svého standardu," podotkla na vysvětlenou.

Zatímco v kempu pod Apollonovým chrámem sázejí na tradici, v autokempu Merkur v Pasohlávkách si novinky pro letošní rok připravili. „Opravili jsme například dětský koutek. Zakoupili jsme čtyři luxusní, plně vybavené rodinné stany," oznámil šéf pasohláveckého kempu Vlastimil Suchánek.

Hosté Merkuru se navíc mohou těšit i na bohatý kulturní program. Myslí přitom nejen na dětské návštěvníky. „Pro děti je připravené například divadlo a jiné akce," naznačil Suchánek.

Dospělé hosty zase v pasohláveckém kempu, který patří k největším v republice, potěší hned na začátku prázdnin dvoudenní country rockový festival Živohubé turné 2012. Charitativní. Výtěžek totiž poputuje na konto Dětského domova v Ledcích.

Hlavní nápor lidí teprve očekávají

Ačkoliv kempy, které otevřely již v květnu, už plnili první turisté, nápor návštěvníků provozovatelé kempů očekávají až od července. „Hlavní sezóna začne od prázdnin. Nyní jezdí lidé pouze o víkendech," uvedl Suchánek.

Jeho slova potvrdila i vedoucí autokempu Apollo. „Lidé se ubytovávají na kratší dobu," poznamenala. Podle ní však tento trend bude pokračovat i o prázdninách. „Je jen málo hostů, kteří přijedou na celý týden. Je to kolem deseti procent," zmínila.

Ale i víkendovým klientům se snaží v kempu pod Apollonovým chrámem vyjít vstříc. „Přestože je to náročnější například na úklid, ubytování na kratší dobu nabízíme. Jsme rádi za každého hosta," vysvětlila Sadílková.

V Merkuru je možné zaplatit si víkend pouze mimo hlavní sezónu. „Zařízení je postavené na týdenních pobytech. Proto obvykle krátkodobé pobyty nenabízíme. Ale pokud je některá z chatek volná, tak ji hostům poskytneme i na méně než sedm dní," ujistil vedoucí Merkuru.

Jak dodal, stále více lidí pro několikadenní pobyt v kempu volí ubytování v chatkách či bungalovech. „Je to jiné než před dvaceti lety. Kempy nejsou jen o stanování, ale klienti poptávají i jiný druh ubytování. Jsou zvyklí na určitý komfort, který vyžadují i v kempech," podotkl Suchánek s tím, že pod stan přijedou návštěvníci z řad mladší věkové kategorie.

„A to třeba jen na dva dny. Rodiny s dětmi se ubytují spíše v chatkách," tvrdil.

Hosté si kvůli DPH za pobyt připlatí

Letos si však turisté za jakkoliv dlouhý pobyt připlatí. „Ceny jsme museli o něco zvednout. Odrazilo se v nich totiž vyšší DPH," vylíčil Suchánek.

Ceník kvůli zvýšenému DPH měnili i v kempu Apollo. „Ale není to tak markantní," ujišťovala Sadílková s tím, že více peněz zaplatí lidé, kteří se ubytují v chatkách. Ti, co přijedou stanovat nebo přes noc v areálu zaparkují svůj karavan, zaplatí stejně jako minulý rok.

Dovolenou pod stanem volí raději třeba i Michaela Dostálová z Velkých Bílovic. „Chatky mi přijdou zbytečně drahé," zmínila.

Do kempu Apollo zamířila s partou kamarádů již několikrát. „Líbilo se nám tam. Měli co nabídnout. Večer tam bývaly různé akce, vystupovaly hudební skupiny nebo pořádali tématické večery," pochvalovala si.

Hlavní výhodu kempů spatřuje Dostálová v tom, že je možné vzít s sebou i psa.