V posledním roce stávající nájemní smlouvy je provozovatel břeclavského kina Luděk Kabelka. Spekulace, které se v poslední době rozlehly okresním městem, ohledně už jistého výběrového řízení na nového šéfa kulturního zařízení, ale místostarosta Miloš Petrů ve čtvrtek vyvrátil.

V opozici lze přesto zaslechnout obavy z hledání místa pro lidi blízké současnému vedení radnice. „Městská rada o tom nejednala. Pan Kabelka každým rokem žádá o provozní dotace a žádat bude i letos. Pak je podepsaná nájemní smlouva, která letos končí. Zabývat se tím bude zastupitelstvo, které rozhodne, zda vznikne dodatek o prodloužení nebo se na provozovatele vypíše výběrové řízení," reagoval Petrů na dotaz Břeclavského deníku.

Nová kavárna a nutná digitalizace

Kabelka vede kino od roku 2004 a rád by v práci pokračoval. O možné změně ale oficiálně zatím nic neví. „Je pravda, že mi letos končí nájemní smlouva. V případě výběrového řízení, o kterém v této době nic nevím, bych se samozřejmě přihlásil. Město má právo a povinnost rozhodnout o městských zařízeních dle svého uvážení," sdělil Kabelka.

Je přesvědčený, že pod jeho vedením kino zlepšilo kvalitu nabízených programů i zázemí pro návštěvníky.

Ostatně, srovnávat lze lehce. Vznikla například kavárna a z dříve pouhého místa pro promítání filmů je dnes multižánrové zařízení. Jen loni lidé na plátně sledovali tři sta padesát projekcí a sál zaplnili při deseti větších koncertech. Od roku 2012 je Koruna navíc digitalizovaná. Nutná změna stála stovky tisíc korun, pětadvaceti procenty přispělo ministerstvo kultury. „Myslím si, že za ty roky, co kino provozuji, se podařilo postavit Korunu na jinou úroveň než byla, když jsme ji přebírali, což nám potvrzují ohlasy návštěvníků. Stali jsme se premiérovým kinem, dost lidí vyměnilo multikino za Korunu a v létě přichází dost turistů," bilancoval Kabelka.

Ačkoliv se zatím o budoucnosti kina oficiálně nejedná, v zákulisí už lze některé úvahy zaslechnout.

V režii města? S vyššími náklady

Například opoziční zastupitel Martin Radkovič (Pro Region) a člen kulturní komise se obává, aby se v plánech současného vedení města neobjevila snaha o takzvanou trafiku pro některého ze spřízněných členů politické strany.

„Mám takový pocit. Bavil jsem se o tom s členy Pro Regionu a víceméně máme stejný názor. Myslím si, že město by mělo být rádo, že má takového člověka jakým je současný provozovatel. Nechci nikoho protěžovat, ale kino jde rok od roku nahoru," sdělil Radkovič s tím, že případné výběrové řízení přesto nepovažuje za nic rizikového.

„Může se objevit někdo, kdo bude stát za vyslechnutí. Ale zbavit se kvalitního člověka v kvalitních prostorech, by byl krok zpět," zmínil zastupitel.

Kabelka dostává od města osm set padesát tisíc korun, po navrácení za energie a nájem mu z částky zbude půl milionu. Rozpočet kina jsou však tři miliony, na rozdíl musí Kabelka vydělat.

Pokud by například po vypršení nájemní smlouvy provozovali představitelé radnice kino plně ve vlastní režii, náklady se jim z necelého milionu násobně zvýší. Za Kabelku se však včera postavil i Petrů, který je s jeho prací spokojený a nevidí důvod ke změně.